fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta raditi ako izgubite vozačku dozvolu?

Da li vam je poznat osećaj nelagodnosti koji nastaje u trenutku kada shvatite da ste izgublili neki od ličnih dokumenata – u ovom slučaju, vozačku dozvolu? To je onaj momenat kada se udarite rukom po čelu i bespomoćno uzviknete „neeeee“, dok vam kroz glavu prolaze birokratski izazovi s kojima ćete morati da se suočite prilikom vađenja nove vozačke dozvole.

blank
Foto: tuningblog.eu

Šta je vozačka dozvola i zašto vam je potrebna?

Posedovanje vozačke dozvole dokaz je savladanih vozačkih veština, ali ne i snalaženja u stresnim situacijama koje prouzrokuju nesavesni vozači!

Pretpostavljamo je da je većina vas upoznata s konceptom vozačke dozvole, ali kako stariji i mudriji od nas već vekovima govore – od viška (u ovom slučaju, informacija) glava ne boli. Dakle, vozačka dozvola je osnovni dokument koji dobijamo po položenom vozačkom ispitu, te kojim stičemo pravo da upravljamo određenom kategorijom motornog vozila.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, ako prvi put polažete vozački ispit, dozvolu za upravljanje putničkim automobilom možete dobiti već sa 17 godina, ali imajte na umu da se radi o probnoj vozačkoj dozvoli koja važi do navršene 21. godine i podrazumeva određena, zakonom definisana ograničenja koja se moraju poštovati.

Samim tim, u obavezi smo da imamo vozačku dozvolu kod sebe prilikom vožnje kako bismo u svakom trenutku mogli da je pružimo na uvid ovlašćenim licima (saobraćajnoj policiji), zaduženim za kontrolu motornog saobraćaja.

Gde da prijavite nestanak vozačke dozvole?

Izdavanje vozačkih dozvola je pod nadležnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, te za vađenje nove vozačke dozvole treba da se obratite područnoj (opštinskoj) policijskoj upravi. Zapamtite, nova vozačka dozvola izdaje se isključivo na lični zahtev vozača!

Dakle, ako izgubite vozačku dozvolu, prvo što morate da uradite jeste da prijavite njen nestanak u zgradi pomenute policijske uprave, a zatim i da im podnesete zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole.

Šta vam je sve potrebno za vađenje nove vozačke dozvole?

Nakon što prijavite nestanak vozačke dozvole i nakon što podnesete zahtev za novu, potrebno je da priložite:

izjavu koja sadrži razloge i okolnosti usled kojih je došlo do potrebe za novom vozačkom dozvolom;
važeću ličnu kartu;
dokaz o plaćenoj naknadi troškova izrade nove vozačke dozvole, koja trenutno iznosi 255,00 RSD;
dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja nove vozačke dozvole, koja trenutno iznosi 621,00 RSD;
dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi, koja trenutno iznosi 1.260,00 RSD.

Iznose naknada za navedene stavke možete uvek da proverite na veb-sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Pod dokaze o uplatama spadaju originali uplatnica, a ono što je zgodno jeste to da uplate možete da izvršite i na licu mesta, odnosno u samoj policijskoj upravi. Međutim, ukoliko uplatu vršite putem elektronskog bankarstva i planirate da kao dokaz o uplati priložite odštampan nalog, imajte na umu da on najverovatnije neće biti uvažen bez pečata i potpisa, koji možete dobiti u filijali banke.

Koliko se čeka na novu vozačku dozvolu?

Od trenutka kada predate sva neophodna dokumenta, vaša nova vozačka dozvola trebalo bi da bude gotova za 7 do 10 dana. Dobra vest je to da, dok čekate da vam stigne nova vozačka dozvola, možete da vozite svog limenog ljubimca s potvrdom koju dobijate od Ministarstva unutrašnjih poslova, po predaji gorenavedenih dokumenata.

Dok čekate novu vozačku dozvolu, dovoljno je da službenom licu priložite potvrdu na uvid.

Izvor: Totalenergies.rs