fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta je motorno kočenje i zbog čega je važno?

Mnogi vozači ne znaju da automobil mogu usporiti motornim kočenjem…

blank
Foto: autoexpress.co.uk

Motorno kočenje je nekada bilo obavezno, jer stari kočioni sistemi nisu mogli da izrdže napore kočenja, pa su svi vozači koristili motorno kočenje. Danas nam je moderna tehnologija omogućila prvoklasne kočione sisteme i ABS kontrolu kočenja koja povećava bezbednost i sigurnost na putu. Upravo zbog ovih razloga motorno kočenje postaje zaboravljena veština i danas ga većinom koriste stariji vozači ili oni koji su podučavani od strane ovakvih vozača.

Mi smo tu da vam objasnimo kako da motorno kočite i da vam skrenemo pažnju na to šta će se desiti ako to budete radili. Motorno koćenje će vam pomoći da dodatno usporite automobil i da produžite životni vek vaših kočnica.

Motorno kočenje se obavlja vrlo jednostavno, a to je da prilikom kočenja, trebate da spustite stepen prenosa iz višeg u niži. Dakle sve što treba da uradite jeste da spuštate brzinu iz više u nižu i da lagano puštate kvačilo. Osetićete kako vaš automobil usporava i onda je samo potrebno da auto dodatno usporite ili u dovedete u stanje mirovanja pomoću kočnice.

Ovaj trik je naročito koristan kada vozite po nizbrdici. Zbog inercije, vaš automobil će imati konstantnu želju za ubrzavanjem, međutim, ako koristite motorno kočenje, moćićete da održavate brzinu vozila bez dodirivanja kočnice, što će vam omogućiti da vaše kočnice traju duže, a samim tim će i vaš novčanik biti srećniji.

Dakle, sve što treba da uradite jeste da pri kretanju iz više brzine ubacite u nižu i da pustite kvačlilo, vozilo će se blago usporiti, a vi zatim možete vozilo dodatno usporiti kočnicom i ponovo spustiti prenos u nižu brzinu gde će motorno koćenje ponovo obaviti posao.

Izvor: muskimagazin.rs