fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta izaziva požar u automobilu?

Auto-električar i vatrogasac objasnili šta izaziva požar u automobilu.

blank
Foto: k-013.com

Vatrogasci kažu da u proseku svakoga dana u Beogradu izgori najmanje jedan automobil. Uzroci su brojni – voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Vozila se često pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora, upozoravaju stručnjaci, koji savetuju kako sve to može da se spreči. Zvuči apsurdno, ali voda je najčešći uzrok požara u automobilu. Neka vozila bi se sigurno zapalila tokom vožnje da ih vlasnik nije dovezao do majstora.

„Voda ulazi u elektroniku, dolazi u dodir sa žicama, povećava otpor i kada uključimo grejanje može doći do požara“, kaže Aleksandar Milutinović, auto-električar.

Ukoliko ne radi elektronski podizač stakla, a čuje se pucketanje, velika je verovatnoća da će se automobil zapaliti. Požar može da izbije čak i kad svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Zato sve treba redovno proveravati. Elektronika u automobilu je pod stalnim naponom.

„Došao je kod nas jedan citroen, nisu mu radila svetla pozadi. Kada smo uzeli da proverimo osigurače čuli smo neko zujanje, a kada smo otvorili videli smo varničenje. Da nije došao čovek preventivno, sigurno bi mu se zapalio negde tokom vožnje“, ukazuje Milutinović.

Miloš Majstorović, komadant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd kaže da se vozila često zapale i zato što se popravljaju bez majstora.

„Godišta vozila nisu bitna, kao ni godišnje doba, nema pravila. Uvek bude požara i zimi i leti, a iz iskustva često se vozila pale i zbog nestručnih prepravki bez majstora“, objašnjava Majstrović.

Upozorava činjenica da vatrogasne službe godišnje prosečno ugase oko 400 požara na automobilima. S obzirom na to da je vozilu potrebno šest do sedam minuta da izgori, protivpožarni aparat je obavezan u svakom automobilu. Taj aparat može uspešno da ugasi svaki početni požar.

Prvi savet je pri primećivanju požara da se vozilo ugasi, izbaci iz brzine i podigne ručna. Nakon toga izaći, sa aparatom pokušati gašenje i obavezno pozvati 193 vatrogasce„, savet je komadanta vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Pouzdani znaci koji bi nagovestili da će doći do požara u vozilu, ipak, ne postoje, ali ako osetite miris paljevine ili pucketanje tokom vožnje, najbolje je da auto odvezete kod majstora.

Izvor: Mondo.rs