fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Solo – električni automobil za jednu osobu (VIDEO)

Nova revolucija u potpuno električnoj gradskoj mobilnosti?

blank
Foto: ElectraMeccanica promo

Danas se gotovo 80 odsto dnevnih putovanja u SAD obavlja samo sa jednom osobom u vozilu na fosilna goriva. Ne samo da je to neefikasno, jer u svakom automobilu ostaju tri ili više praznih sedišta, već to predstavlja i veliki problem za životnu sredinu.

Kanadski proizvođač električnih vozila ElectraMeccanica, objavio je da „sledeća revolucija u potpuno električnoj gradskoj mobilnosti“ dolazi na Sajam potrošačke elektronike (CES) 2022, koji će se održati u Las Vegasu od 5. do 8. januara.

Naime, ova kompanija će na sajmu predstaviti svoj nagrađivani jednosed, električni Solo EV na tri točka, piše B92.

Prvi put predstavljen na CES-u 2018, gdje je osvojio nagradu IHS Markit Innovation Award, Solo redefiniše ideju ličnog gradskog prevoznog sredstva.

Namenski napravljen za današnje vozače, vozilo Solo na tri točka pruža preko potrebno tehnološki napredno, ekološko rešenje koje popunjava prazan prostor između mikro-mobilnosti (poput bicikala i skutera) i tradicionalnog automobilskog prevoza.

Ima autonomiju u vožnji od oko 100 milja (160 km), dok je maksimalna brzina vozila 130 km/h, što ga čini upotrebljivim i na auto-putu.

Solo takođe ima prednje i zadnje zone gužvanja, zaštitu od bočnog udara, „rollbar“, kontrolu za ograničavanje obrtnog momenta kao i servo-upravljač, električne kočnice, klima-uređaj i Bluetooth konekciju za povezivanje sa multimedijalnim sistemom u vozilu.

Proizvođač nudi ovaj automobil po ceni od 18.500 dolara.

Tri verzije

Na sajmu CES 2022, ElectraMeccanica će predstaviti tri Solo EV varijante.

Pored standardne verzije, biće izložen Solo Cargo za male privrednike i firme, modifikovana varijanta standardnog modela, razvijena na zahtev budućih komercijalnih i flotnih kupaca.

Solo Cargo ima jedinstveno oblikovan, proširen tovarni prostor i druge modifikacije za širok spektar komercijalnih primena, kao što je npr. dostave hrane, odnosno upotreba za potrebe kurirskih službi.

Konačno, tu je i kabriolet verzija.

blank
Foto: ElectraMeccanica promo

Inače, Solo EV ima odlične aerodinamičke karakteristike (koeficijent otpora vazduha je 0,24), bateriju kapaciteta 16,1 kWh i električni motor sa 83 KS (61 kW) i maksimalnim obrtnim momentom koji iznosi 190 Nm.

Standardni prtljažni prostor (ukupno 285 litara) sasvim je dovoljan za jednu ovakvu vrstu vozila, pogotovu kada se zna da će se koristiti uglavnom u urbanim sredinama i u svakodnevnoj vožnji, a ne na dužim međugradskim putovanjima.

Punjenje pogonskih baterija na utičnici od 220 V traje 3 sata, a na 110-voltnom priključku dvostruku duže.

Izvor: B92.net