fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Smemo li „preskakati“ stepen prenosa na menjaču? (VIDEO)

Nesumnjivo je da vožnja za neke predstavlja pravu umetnost, a za neke nužno zlo. Jedan od najčešćih „problema“ koji se javlja već u autoškoli pravilan je način upotrebe kvačila, odnosno pravilan način promene stepena prenosa. Šta se sme, a šta ne sme raditi sa ovim osetljivim delom automobila?

blank
Foto: Automobili.hr

Iako su teorija i praksa vožnje često nešto sasvim suprotno, a većina vozača razvije neke i ne tako dobre navike zbog kojih njihov limeni ljubimac na ovaj ili onaj način trpi, ponekad je dobro ponoviti gradivo i vratiti se u klupe autoškole. Prva i najvažnija lekcija je promena brzina i pravilna upotreba kvačila. Osim što način na koji vozač menja stepen prenosa utiče na potrošnju, efikasnu upotrebu snage motora i još nekoliko važnih stvari, nespretno menjanje brzina utiče i na udobnost vožnje. Sve se to, doduše, odnosi samo na automobile sa ručnim menjačem, dok je priča sa onim automatskim nešto sasvim drugačija.

U videu koji donosimo u nastavku u kojem poznat stručnjak, Jason Fenske, objašnjava zašto je loše menjati stepene prenosa na način kako to rade neki od vozača. Iako je ova tema dobrano poznata svakom auto entuzijastu nije na odmet ponoviti gradivo. Jedna od stvari koje su u videu naglašavane opasnost je od većih kvarova koji mogu nastati preskakanjem dve ili više brzina u određenim uslovima vožnje.

Izvor: Nezavisne.com