fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Skupe greške motora- TOP 5

Dobre performanse, čisti izduvni gasovi, ili trajnost i niska stopa kvarova?

blank
Foto: automobili.ba

Šta je inženjerima najvažnije?

Pojava problema je jedno, drugo pitanje je način otklanjanja kvara – skupo, ali efikasno, ili samo neka garancija istekne?

Kupci novih automobila često su vođeni željom da osiguraju bezbrižnost – zato kupuju nove automobile iz salona, bez pređenih kilometara, kako se ne bi brinuli o popravkama. Za mnoge ljude važna je i veća sigurnost u postizanju ciljeva. Poznato je da morate imati velike troškove povezane sa gubitkom vrednosti automobila iz salona, praktično smo povezani sa ovlašćenim servisima, gde su računi puno veći od onih kod neovlašćenih mehaničara, pišu automobili.ba.

A troškovi za popravku? Oni se definitivno ne uzimaju u obzir, na kraju krajeva, nije dovoljno da imamo gotovo nov automobil, zaštićeni smo garancijom – zavisno o proizvođaču, garancija traje traje od 2 do 7 godina. Ponekad je ograničen na 100.000 ili 150.000 pređenih kilometara, ali na primer kod Hyundaija, garancija traje 5 godina bez ograničenja pređenih km!

Problemi sa motorom ne zaobilaze proizvođače poput Mazde, poznate po visokoj pouzdanosti, kao ni prestižne brendove (npr. BMW). Neki brendovi imaju “bolje” I “gore” godine. Zato se ne može generalizirati da treba “izbegavati Renault” ili “kupovati Volvo”.

5. Skupe greške motora – Nissan / Renault 1.2 DIG-T / TCe

Snažni mali motori koje koriste Renault i Nissan, namenjeni su za relativno male automobile, što je vrlo važna stvar. Motori koji se u Renaultu označavaju kao “TCe”, a u Nissanu kao “DIG-T”, predstavljeni su 2012. (u Japanu 2014.). To je motor sa internim kodom “H5Ft”. Karakteristične su konstrukcije, sa 4 cilindra, 16 ventila, lancem, direktnim ubrizgavanjem goriva I trubopunjenjem. Motor 1,2 razvija obično 115-125 KS. U Renaultu se ovaj motor često (pogrešno) meša sa prethodno korišćenim motorima 1.2 TCe (s remenom), kao i u Nissanu. Opisani 1.2 TCe motor u početku je pobudio puno pozitivnih emocija, jer čak i relativno teška vozila (poput Dacia Duster ili Renault Megane) mogu voziti sasvim pristojno, a na modelima veličine, Clio nudi stvarno dobre performanse. Potrošnja goriva je razumna, premda, na primer, Duster 4×4 može potrošiti više od 10 l/100 km.

Problemi su se pojavili prilično brzo. Osnovno je povećana potrošnja motornog ulja. U slučaju tvrdnji o garanciji, najčešće se mijenjao softver motora. Teoretski, možete pronaći tehničku opravdanost takvog koraka, ali teško je postići zadovoljavajući učinak bez ugrožavanja performansi. Mišljenja korisnika o poboljšanim automobilima vrlo su različita – neki priznaju da je to zaista pomoglo, dok drugi ne (stvoreno je nekoliko verzija).

U nekim automobilima su na servisima odlučili zameniti klipne prstenove, a takav zahvat već ima smisla. Iskustva nakon relativno skupe popravke su različita, iako je 1.2 TCe u mnogim aspektima zaista uspešan motor. Rasprave na internet forumima Nissana i Renaulta se odvijaju na stotinama stranica.

Clio IV: Renaultov mališan najčešće koristi verziju sa 118 KS, verzija od 120 KS dolazi sa EDC menjačem.
Dacia Duster I: ovde je instalirana najjača varijanta – 125 KS.

Nissan Qashqai II: benzinac 1.2 DIG-T vrlo je popularan pogon u 2. generaciji Nissanovog crossovera.

4. Skupe greške motora – Opel 1.4 turbo

Opelov motor nema direktno ubrizgavanje. Možda je malo iznenađujuće, ali to ima prednosti i nedostatke. Prvi uključuju jednostavniju konstrukciju (niže troškove održavanja), a sa druge strane se javja velika potrošnja, ponekad veća od 9-10 l/100 km. Motor pripada porodici nazvanoj “O Generacija III”. Moramo iskreno priznati da na listi postoje i još neki, ali je 1.4 Turbo motor jedan od najčešćih, ove vrste, koja je dostupan na tržištu, otuda i nakupljanje negativnih mišljenja. Novija verzija motora sa oznakom “EDIT” (sa direktnim ubrizgavanjem) razvija 125 ili 150 KS.

Jedan od problema sa motorom 1.4 Turbo je slaba izdržljivost zamajca sa dvostrukom masom (simptomi su metalni zvukovi prilikom pokretanja motora) – Opel je čak pokrenuo kampanju za popravka. Istina je da popravka nije jeftin, jer bi (u teoriji) trebalo promeniti I usisni razvodnik I poklopac ventila.

Postoje problemi sa trzajima u EDIT motorima, bilo je i slučajeva oštećenja klipa! Motor Opel Corsa D: 120 KS nema sportske performanse, ali vožnja je ugodna. Astra J koristila je motore od 120 ili 140 KS.
Opel Insignia I sa motorom 1.4 Turbo (140 KS) vozi prilično dobro (0-100 km/h za 10,9 s).

3. Skupe greške motora – VW Group 1.6 / 2.0 TDI (EA189)

Dizelgate, to jest smanjenje vrednosti izduvih gasova na mernoj stanici, bio je tek … početak. Ako je neko vozio automobile, i nije se pojavio da preuzme novi upravljački softver, mogao bi imati … lošu savest. Međutim, većina onih koji su otišli (npr. U Nemačkoj je obaveza – bez toga preti gubitak prava na kretanje po putevima!), brzo su ustanovili kako je njihov dizel 1.6 i 2.0 TDI EA189 počeo trošiti više goriva i kako je postao trom. Kasnije je otkriveno da se EGR ventili lome, DPF filter se brže začepljuje, povećava se rizik od oštećenja turbine. Nije svaki dizel 2.0 podložan ovoj akciji. Audi Q3 jedan je od onih modela koji su imali pametne motore EA888 (2.0 TFSI) i EA189 (2.0 TDI), bez takvih grešaka. Međutim, Škoda Fabia II, verzija 1.6 TDI (EA189), “opremljena” je upravo takvim upravljačkim softverom. VW Passat B7 predstavlja veliki rizik, jer su ugrađivani upravo 1.6 i 2.0 TDI (EA189).

2. Skupe greške motora – Mazda 2.2 d Skyactiv-d

Niska izdržljivost Mazdinog dizela je problem poznat već nekoliko godina. Očekivalo se da će se sve promeniti tokom 2011., sa dolaskom nove tehnologije Skyactiv. Novi dizel ima dve turbine, dvostruki zamajac, aluminijsku konstrukciju i 16 ventila – to su parametri konkurencije, kao piezoelektrični mlaznici koji rade pod pritiskom od 2.000 bara. Zanimljiva je činjenica da je odnos kompresije smanjen na 14:1, što je trebalo smanjiti emisiju izduvnih gasova (sa DPF-om). Korisnici su uživali u velikoj radnoj zapremini i ugodnom radu motora – Mazda ne podnosi downsizeing, bori se ravnopravno sa konkurentima.

Međutim, brzo su se javili problemi. Osnovno je spaljivanje filtera čestica – vozač mora stalno proveravati nivo ulja. Međutim, ubrzo su se pridružili i drugi: lampica “Nizak pritisak ulja” ponekad samo znači potrebu za ubrzanom izmenom ulja, jer ona koja jeste, ne “drži” parametre. Ali ponekad se šteta pokaže ozbiljnija – zamena zahteva bregasto vratilo, jer ponekad može kontaminirati motor otpalim oblogama, što uzrokuje kvar turbine i drugih elemenata. Kvarovi su konačno eliminisani u 2013-14. Manji kvarovi obuhvataju padajuće crevo sa interkulera, potrebna zamene podloške ispod mlaznica, a čast je problem sa blokiranjem EGR ventila.

Mazda 3 III: sa motorom 1.5 (105 KS) i 2.2 (150 KS) dizel. Mazda cx-5 I: motor dizel 2.2 je popularan Mazdinom SUV-u. Korišćene su obe verzije snage: 150 i 175 KS.

1. Skupe greške motora – BMW 1.2 / 1.5 R3 turbo (B38)

Ima tri cilindra (!), Turbinu, promenljive sisteme bregastog vratila (Vanos i Valvetronic u 1.5) i sigurnost ubrizgavanje. B38 je član modularne porodice “B”, koji takođe uključuje jedinice B48 (R4) i B58 (R6). B38 motori se koriste I u Miniju, kao I za BMW-ove – uključujući Serije 1 (F20), 2 (F22) i 3 (F30), SUV-ovi (X1; F48) i minivani (Serija 2 Active / Gran Tourer). Snaga: 75 do 231 KS (samo na hibridnom i8). Verzija od 140 KS već ima filter za čestice. Kad sve radi, motor B38 je prilično ugodan, a može biti brz. Nažalost, tokom rada na B38 napravljena je greška, a kod motora iz prvih godina proizvodnje (do proleća 2015.) postoji osno zakretanje na radilici – oštećenje potisnog ležaja. Kvar se očitava u karakterističnom lupanju hladnog motora i može se pojaviti nakon 20-30 hiljada km (!).

Izvor: automobili.ba