fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šest razloga zbog kojih biste vozili električni automobil

Korišćenjem električnog automobila u bilo kom velikom gradu se štedi puno vremena i novca.

blank
Foto: Pixabay

Kako prenosi Automania.hr, ovo su razlozi zbog kojih biste kao vozači pre birali električni automobil nego automobil sa unutrašnjim sagorevanjem.

Održivost je možda glavni razlog vožnje potpuno električnim automobilom, ali nikako nije jedini. Osim zbog dobrobiti planete postoje i prednosti za vozače.

1. Kažite doviđenja saobraćajnim gužvama

Sposobnost izbeći tipične saobraćajne gužve je jedan od podsticaja kojima sve više gradova nagrađuje korisnike električnih automobila. U mnogim evropskim gradovima je dozvoljeno voziti autobuskim trakama. Posebno je zapažen slučaj Madrida, gde možete voziti trakom posebno rezervisanom za posebna vozila ili za ekološke automobile, čak i samo sa vozačem. Zahvaljujući ovoj meri, ako živite u predgrađu, možete smanjiti svoje dnevno putovanje na posao za oko 30 minuta dnevno. Za mnoge korisnike to je glavni razlog izbora električnog automobila.

2. Jednostavno parkiranje

Drugi veliki svakodnevni izazov za vozače u velikoj većini gradova je pronalazak mesta za parkiranje. Zbog toga sve više i više gradova nudi vozačima električnih vozila posebne pogodnosti, poput besplatnih ili jeftinijih rezervisanih parking prostora. Mogu da se parkiraju u plavoj i zelenoj zoni bez plaćanja i bez vremenskog ograničenja.

3. Vožnja u centar grada

Gotovo 300 evropskih gradova ima zone sa niskim emisijama. A taj broj raste. Španski zakon o klimatskim promenama, na primer, obavezuje sve gradove sa više od 50.000 stanovnika da naprave zone sa niskom emisijom i ograniče saobraćaj as većim emisijama do 2023. godine. Električni automobili su rešenje ograničenja u gradovima.

4. Napunite i vozite

U Evropi već postoji više od 150.000 javnih naplatnih mesta za punjenje strujom. Gradovi su svesni da moraju da izgrade električnu mrežu za punjenje strujom, te daju podsticaje za postavljanje punionica u kućama i firmama. Osim toga, hoteli, restorani i trgovački centri nude parking mesta sa dopunjavanjem strujom kupcima potpuno besplatno.

5. Idite dalje za manje

Istovremeno, električna vozila imaju sve veći domet, pa novi gradski električni automobili imaju domet do 350 kilometara. Otprilike 100 km vožnje električnim automobilom košta vas oko jedan evro, naravno zavisno od države do države.

6. Kupovina subvencijama, manji porez

Cilj je masovno širenje električne mobilnosti uz pristupačne cene električnih automobila. Međutim, električna vozila su još uvijek skuplja od onih koja su opremljena SUS motorom, pa je zato ključna direktna podrška njihovoj kupovini, koja se kreće od 3.000 do 5.000 evra. Štaviše, postoje različite poreske olakšice u posedovanju i upravljanju električnim automobilom.

Izvor: Automania.hr