fbpx

Zanimljivosti o automobilima

ŠEST najgorih navika vozača automobila

Teška vremena i cene goriva koje su otišle u nebo, zajedno sa svim ostalim računima, vozače treba da trgnu i da ih opomenu da je sada vreme za menjanje nekih navika. Prvenstveno kada je reč o upotrebi automobila.

blank
Foto: Shutterstock

Novi automobil teško da ćete kupiti, polovni takođe, jer osim što se dugo čekaju ili ih nema, trenutno niko nije blesav da ih plaća basnoslovno. Zato ostajemo tu gde smo, sa automobilom koji već imamo.

Vreme je da sačuvate svoje vozilo, a evo spiska najgorih, ali i najčešćih navika vozača koje direktno dovode do propadanja automobila.

Pročitajte šta treba da izbegavate kako bi vas automobil služio što duže. Da li se pronalazite na ovom spisku?

1. Vožnja sa upaljenom crvenom lampicom

Postoje neke lampice na instrument-tabli koje možete ignorisati – ona koja svetli crveno i ukazuje na ulje u motoru nije jedna od njih. Zaustavite se što je pre moguće i ugasite motor. Proverite nivo ulja i dolijte ga, ako ima potrebe. Iako se nekad greškom ova lampica može upaliti, ipak ne bismo rizikovali čitav motor zbog toga, pa je uvek najbolje stati i proveriti šta se dešava.

2. Ostali ste bez goriva

Kada dozvolite da vam automobil ostane bez goriva možete da napravite ogromnu štetu vozilu tako što nečistoće iz taloga mogu ući u sistem za gorivo. U najboljem slučaju biće potrebno da promenite nekoliko filtera, a u najgorem – moraćete da platite majstoru da razmontira čitav sistem za napajanje gorivom.

Takođe, kod nekih modela automobila koji imaju „trajni“ filter goriva ne preporučuje se ni česta vožnja na rezervi.

3. Prečesto prekrivate automobil

Nije pogrešno prekrivati vozilo povremeno, ali to ne bi trebalo da pređe u naviku. Cerade i druge prekrivke zadržavaju vlagu, te se ovo može uporediti sa redovnim parkiranjem vozila u vlažnoj garaži. Ako je vaš automobil stariji, predug boravak u vlažnom okruženju može izazvati ili ubrzati probleme sa korozijom.

4. Dozvoljavate rđi da se širi

Nebitno je da li vozite Fiat ili Porsche, pre ili kasnije velika većina automobila počinje da rđa. Ako primetite tačkice korozije, odmah ih popravite. Minijaturna tačkica koju vidite ispod patosnice možda vam ne deluje kao da treba da brinete, ali dajte joj dovoljno vremena i ona će se proširiti. Jeftinije ćete proći ako popravite odmah nego kada rđa krene da nagriza metal.

5. Sipanje benzina u dizel motor (i obrnuto)

Automobili su značajno napredovali, ali još uvek ne postoji serijski model koji može da radi i na benzin i na dizel. Ne mešajte ih nikako kako bi smanjili račun za popravku ako ste sipali pogrešno gorivo.

Popravka je prilično jednostavna ako je pogrešno gorivo ostalo samo u rezervoaru. Zato ne startujte motor nikako. Čak i posle par sekundi rada starter će poslati pogrešno gorivo u motor i popravka će biti papreno skupa.

6. Zanemarivanje redovnog održavanja

Svaki automobil zahteva osnovno održavanje, ali intervali mogu da variraju zavisno od modela. Proverite kada treba da menjate motorno ulje, kaiševe, ili, na primer, kočionu tečnost i obavite sve zamene na vreme. Ako ih izbegavate i produžavate intervale, to će samo uticati na brže propadanje vašeg vozila.

Izvor: Nova.rs