fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šest grešaka koje uništavaju vaš automobil!

Biti vlasnik automobila nije jednostavno. Potrebno se kvalitetno brinuti o njemu, kako se san ne bi pretvorio u noćnu moru.

blank
Foto: expresscareautomn.com

Mnogi svesno ili nesvesno greše u odnosu prema automobilu, ne pružaju mu potrebno, a svaki propust vraća se poput bumeranga. Tada najčešće strada novčanik, jer se svaki propust na kraju plaća dvostruko.

Ignorisanje „Check engine“ indikatora

Indikator ‘Check engine’ nije prolazna greška koja se danas pojavila, a od sutra neće više nikad.

Svaki put kad se aktivira potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju, jer ignorisanje može rezultirati skupom popravkom.

Neredovna zamjena ulja i filtra

Ulje za motor je poput krvi za ljudsko telo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo premašivati fabrički propisan interval zamene.

Mnogi smatraju da je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom svojstva ulja opadaju.

Zamena filtera jednako je važna, jer on sprečava da nečistoće prodiru prema vitalnim delovima.

Zanemarivanje stanja guma

Hronična besparica razlog je zbog kojeg mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila.

Uvek je važno imati na pameti da je celi automobil u kontaktu sa podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Sigurnost vožnje uveliko zavisi od stanja guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom.

Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao sa razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre.

Inženjeri koji su bili angažovani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati sa projektovanom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite izbeći neugodna iznenađenja držite se toga što su propisali.

Loša higijena automobila

Još u vrtiću tete su nas učile kako je čistoća pola zdravlja. Isto se odnosi i na automobil.

Održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a izuzetno je važno i na vreme ukloniti sve čestice koje bi posledično mogle izazvati štetu.

To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uslova, kad su mnogi otvori puni soli, kojom se posipaju putevi, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

Nemaran ste vozač

Nezavisno od toga kakvi su uslovi na putu, prema automobilu se uvek treba odnositi sa pažnjom i poštovanjem.

Svi nagli pokreti, jurnjava sa hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine…

Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova te trajno nanosi štetu automobilu.

Razlike mogu biti tolike, da automobil sa 100.000 km bude u osetno gorem stanju od istog takvog modela u dobrim i savesnim rukama sa 300.000 km.

Izvor: Automobili.klik.hr