fbpx

Zanimljivosti o automobilima

SEDAM znakova da što pre posetite automehaničara!

1. DIM IZ AUSPUHA

Para iz auspuha tokom hladnijeg vremena je sasvim normalna pojava, ali crni ili beli dim može biti signal curenja ulja, prljavštine u filteru motora, problema sa karburatorom i drugim problema.

blank
Foto: reddevilradiators.com.au

2. PROBLEMI SA UBRZANJEM

Ukoliko vaš automobil tromo reaguje na stiskanje pedale za gas, mogući razlog bi mogao biti problem sa filterom za vazduh u motoru. Sa druge strane može biti i znak mnogo ozbiljnijih problema kao što su otkazivanje katalizatora ili curenje goriva iz pumpe.

3. CURENJE TEČNOSTI

Ako ste primetili veće curenje tečnosti iz automobila, a to nije voda iz klime, odmah posetite svog mehaničara.

4. PROBLEMI SA KOČNICOM

Vibracije koje osećate kada dodirnete pedalu za kočenje su mogući znak iskrivljenja diska. Ovaj problem se često manifestuje škripanjem i grebanjem pa se preporučuje zamena kočionih diskova.

5. POVLAČENJE VOZILA U JEDNU STRANU

Ako se vaše vozilo povlači u jednu stranu kada kočite vrlo je verovatno da kočnice nisu jednako podešene ili da postoje određene tečnosti u samim kočnicama. Još jedan razlog bi mogao biti i loše podešavanje uglova točkova odnosno centriranje trapa vozila.

6. NEJEDNAKE GUME

Različite gume koje će favorizirati jednu stranu automobila će izvršiti pritisak na slabije gume i tako izazvati naduvenost ili probleme sa suspenzijom na autu.

7. NEOBIČNI ZVUKOVI

Možda vaše kočnice rade kako treba, ali ako čujete neprijatne zvukove zveckanje ili škripanja što pre automobil odvezite kod automehaničara.

Izvor: menshealth.rs/