Da li kupiti polovnjak sa više od 200.000 km?

Kada potreba za prevoznim sredstvom prevaziđe finansijske mogućnosti, čovek je prinuđen da pregleda oglase u kojima se nude super-jeftini automobili sa po 200.000-300.000 kilometara. Da li je vredno kupiti ovakvu mašinu?

Foto: www.auto-delovi.org

Kada se kupuje ovakav auto, nikada ne možemo biti dovoljno oprezni. Nikome ne verujte samo na reč i vozilo uvek detaljno pregledajte pre nego što ga kupite. To vam pruža šansu da otkrijete koje su mu slabe tačke. Najbolje bi bilo da ga pregleda iskusan mehaničar.

U svakom slučaju, na automobilu koji je puno prešao nije lako predvideti probleme i troškove koji vas očekuju. Automobil koji na satu ima više od npr. 300.000 km, sigurno je pri kraju svog radnog veka. Vlasnici ovakvih automobila su češće u servisu zbog popravki nego zbog redovnog održavanja.

Nisu svi automobili sa velikim kilometražama bacanje para. Sve su češći slučajevi kada noviji automobili pređu veliku kilometražu za kratko vreme. Nije retkost da auto star 3 godine pređe 200.000 km. Njih obično voze komercijalisti, a uvoze se sa zapada. Ako su redovno održavani, veoma je verovatno da će i dalje to biti pouzdani automobili. Vlasnik ovakvog automobila mora biti svestan da auto izlaže velikom opterećenju i da je potrebno ulje menjati svakih mesec, ili dva!

Da li je vredno?
Veoma je teško naći pouzdan auto sa ovako velikom kilometražom, pogotovo zbog toga što je većina ovakvih automobila i dosta stara. Ako auto ima više od 10 godina i preko 200.000 km, to verovatno nije dobra kupovina. Ovakav auto je na kraju radnog veka, a njegovo održavanje će biti opterećujuće za vlasnika. Da li vredi kupiti jeftin auto koji će posle samo izvlačiti sve više novca?

Neki stručnjaci preporučuju da kupac, ako mora da se odluči na ovakvu kupovinu, odabere auto sa dizel motorom. Ovi motori su se pokazali pouzdanijim od benzinskih i bez većih problema prelaze velike kilometraže. Negativna strana je to što je održavanje dizel motora koje ne spada u redovno dosta skuplje nego kod benzinskog.

Na šta obratiti pažnju
Ako i dalje tražite auto sa velikom pređenom kilometražom, obratite pažnju na nekoliko znakova upozorenja. Rđa može biti skrivena ispod farbe, tako da je neophodno da otvorite četvore oči u potrazi za mestima na kojima se farba podigla i tragovima rđe na nezgodnim mestima, kao što su pod, rubovi i sajtne.

Oslanjanje je slaba tačka automobila sa velikom kilometražom. Pre kupovine provozajte auto i uverite se da ide pravo, bez čudnih zvukova i vibracija.

Proverite i stanje guma. Ako su starije od 6 godina nisu više bezbedne za vožnju i potrebno ih je zameniti. Pogledajte i da li su nejednako potrošene, ili oštećene na boku. To može delovati kao sitnica, ali ako zaista nemate novca, trošak od par stotina evra za 4 gume vam zaista nije potreban.

Proverite i kompresiju motora. Ona vam može reći da nešto nije u redu sa ventilima, dihtungom, glavom motora, ili čak celim motorom. Obavezno proverite i ulje u motoru. Ono vam može otkriti da ga prethodni vlasnik nije menjao redovno, ili da ulje sagoreva zbog nekog problema.

Vrlo je verovatno da enterijer neće biti u dobrom stanju posle mnogo godina i mnogo vožnje.

I dok se bez električnih podizača prozora može voziti, bez kočnica – teško. Proverite i njih, jer bi trebalo da znate u napred da ih možda treba zameniti za par meseci.

Dim iz auspuha je dobar pokazatelj stanja motora. To obavezno proverite. Plavi dim znači da se ulje sagoreva, što ukazuje na neki problem sa motorom. Crni dim pokazuje da postoji problem u sistemu za gorivo i da gorivo izlazi napolje nesagorelo. Beli dim potiče od sagorele rashladne tečnosti. To ukazuje na neispravnost dihtunga glave motora.

Ako nema dima i rezultati ostalih provera su u redu, verovatno je auto dobro održavan i neće uskoro imati većih problema. Ali, naš savet je da se sprijateljite sa mehaničarem, jer ćete se verovatno često viđati.

1 komentar

  1. Iskustva su različita. Najviše zavisi od toga kako je održavan. Imajući to u vidu kilometraža nema nikakav značaj, osim ako je vrlo mala. Vozio sam službeni kombi sa 1.350.000 km, motor je bio u odličnom stanju izuzev nekih sitnica. Uglavnom je na vozilu bilo sve ispravno, ali zahvaljujući urednom vlasniku koji ga je redovno održavao. Spolja je bio kao nov…

Dodaj komentar:

Unesite Vaš komentar!
Ovde unesite Vaše ime