fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Saveti za sigurnu vožnju po kiši

Neoprezni, bahati i loši vozači naročito su opasni kada su putevi mokri i klizavi, a nemar je jedan od osnovnih razloga koji povećavaju broj saobraćajnih nezgoda, pišu automobili.ba.

blank
Foto: worcesternews.co.uk

Ovde smo za vas pripremili našu top 8 listu korisnih saveta za sigurnu vožnju po kiši kako bi ste ujedno unapredili svoju vožnju I izbegli saobraćajne nezgode:

Usporite vožnju i povećajte oprez!

Jedan od prvih saveta za sigurnu vožnju po kiši glasi: Usporite vožnju i povećajte oprez! Kada kiša pada na putu se meša sa nečistoćama i uljem, pritom stvarajući opasan površinski sloj koji uzrokuje proklizavanje automobila. No kada usporite vožnju, veći deo gazne površine gume je u kontaktu sa putem što rezultira boljem prinjanju, a samim time je i mogućnost proklizavanja puno manja. Usporiti vožnju i povećati oprez važno je i zbog mogućih odrona zemlje i kamenja koji se najčešće dešavaju za vreme kišnog vremena.

Provera kvaliteta guma

Ovo je takođe jedan od najvažnijih saveta za sigurnu vožnju, ne vezano za uslove na putu. Od kvaliteta automobilskih guma uveliko zavisi vaša sigurnost i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

Držite potrebno rastojanje

Držite dovoljno rastojanje od vozila koje se nalazi ispred vas kako biste pravovremeno mogli zaustaviti vozilo. Ako vozite po gradu, naročito obratite pažnju na horizontalnu signalizaciju, na primer na zebre kojima se kreću pešaci kao i na “ležeće policajce” koji mogu biti izuzetno opasni ako na njih gumama ne naletite ravno, već iskosa. Takođe, budite naročito oprezni kod preticanja, jer je po tmurnom i kišnom vremenu vidljivost slabija. Ne zaboravite da je put kočenja puno duži na mokrom putu.

Ne kočite naglo!

Kada padne kiša, pogotovo u prvim trenucima, kad se pomeša sa nečistoćama i uljem, putevi su najopasniji. U takvim uslovima izbegavajte naglo kočenje.

Šta napraviti u slučaju proklizavanja

U slučaju proklizavanja automobila usled klizavih puteva volan nikada nemojte naglo okretati. Sa volanom, papučicom gasa i kočnicama po kiši uvek morate biti nežniji nego po suvom vremenu – dakle zaboravite na sve grube i nagle pokrete.

Osušite kočnice

Ako vozite kroz toliko duboku vodu da može doći do kočionih diskova, kada izađete iz vode, lagano pritisnite papučicu kočnice neko vreme da biste osušili diskove.

Pazite na obuću

Ako nosite mokre ili blatnjave cipele, vaša noga će verovatno skliznuti sa gasa, kočnice ili papučice kvačila. Zato ne zaboravite da dobro obrišete i osušite cipele u kojima vozite pre nego što sednete za volan.

Ponašanje u saobraćaju

Ne vozite u blizini velikih autobusa ili kamiona. Vozila sa manjim gumama takođe stvaraju „sprej“ koji prska vaše vetrobransko staklo i smanjuje vašu vidljivost, a kamoli kamioni i autobusi sa ogromnim gumama. Budite oprezni pri preticanju većih vozila. Pokušajte da vozite po tragu vozila ispred vas. Takođe, nemojte sedati za volan ako ste umorni i ne zaboravite da pravite pauze svaka 2-3 sata vožnje. Vožnja po kiši zahteva mnogo veću koncentraciju i češće pauze za odmor.

Izvor: automobili.ba