fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Saveti za lako polaganje testova za B kategoriju

U slučaju da očekujete tekst o tome kako da bez truda savladate testiranje, uz pomoć nedozvoljenih radnji i bez učenja ovo nije napisano za vas.

blank
Foto: mkd-news.com

Za sve one koji imaju strah od izlaska na polaganje, za one koji se boje da li će savladati gradivo i za sve one koji iskreno brinu da neće imati dovoljan broja poena – nastavite sa čitanjem.

Ovim tekstom spremili smo savete kako da se što bolje spremite, ali i kako da se oslobodite treme i budete sigurniji u svoje znanje.

Šta obuhvataju testovi za B kategoriju?

Od pre nekoliko godina testovi za B kategoriju, ali i sve ostale kategorije, se uče i polažu na računaru. Svaki polaznik zauzima jedan računar i pri obuci i isto tako i pri polaganju.

Testove za B kategoriju sastavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova i na sajtu postoji ponuđeno oko 2000 pitanja. Mogu se podeliti na nekoliko grupa: pravila saobraćaja, signalizacija, vozila, vozači, osnove bezbednosti u saobraćaju, kazne za nepoštovanje propisa, posebne mere i ovlašćenja.

Potrebno je 85% tačnih odgovora da bi polaznik prošao i stekao mogućnost da izađe na praktičan deo vozačkog ispita. Pitanja su različito bodovana, i pošto se polažu na kompjuteru isključena je mogućnost prepravljanja rezultata jer svaki polaznik ima svoju lozinku za početak testiranja.

Kako da se pravilno pripremite za polaganje teorijskog dela?

Za početak je važno da od starta učite i učestvujete u predavanju. Po propisima polaznici treba da odslušaju 40 časova koji se predaju kao dvočasi, 2 puta po 45 min. To vreme treba iskoristiti za učenje. Onda kada shvatite da gradivo predstavlja ono što će vam trebati u svakodnevnoj vožnji, tada vam testovi za b kategoriju neće biti opterećenje već izvor znanja i sredstvo obuke.

Tokom čitavog perioda imate mogućnost da pitate instruktore o svim nedoumicama, ali i da zatražite dodatne časove ako smatrate da niste sigurni u svoje znanje. Važno je da razumete gradivo jer će vam odgovori trebati i u životu.

Sada su svi testovi dostupni on-line kao i knjige za učenje pa nema bojazni da nećete imati na raspolaganju. Probni, stari testovi za b kategoriju će vam pokazati kako izgleda polaganje, kako izgleda sklop pitanja, koja su oblasti više zastupljene…

Što se više približava dan polaganja testova za b kategoriju tako ćete imati veću tremu što je i normalno i očekivano. Na dan polaganja ustanite par sati ranije, lagano doručkujte i pripremite sebe na obaveze koje vam slede. Ako ste učili sve će biti u redu, ne razmišljajte o mogućnosti da nećete proći. Znanje je tu, samo vam je potrebna koncentracija.

U slučaju da se dogodi da padnete, nije kraj sveta. To se događa čak i onima koji imaju vrhunsko znanje i poznavanje saobraćaja, ali dešava se. Obnovićete gradivo i izaći spremniji sledeći put.

Svi su položili teorijski i praktični deo ispita za vozačku dozvolu za B kategoriju. Neko iz prvog puta, nekome je trebalo malo više pokušaja. Učenje i upornost se isplati. Sutra će vam to doneti bolje reagovanje u svakodnevnim situacijama i od vas napraviti boljeg vozača.

Izvor: Saveti.rs/ Saša Rebić