fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Saveti za kupovinu auto delova

Kupovina automobila zahteva određena ulaganja, kao što su to servisiranje, redovni tehnički pregledi, estetsko uređivanje, čišćenje i pranje kola, kao i kupovina i ugradnja određenih auto delova. Pri kupovini auta, posebno polovnih potrebno je utvrditi tehničku ispravnost automobila i tako obezebediti svoju vožnju od rizika, piše portal „kvartmagazin“.

blank
Foto: hitechautoparts.co.nz

Svakako kupovinom novog ili polovnog auta, može doći do povremenih kvarova koji zahtevaju promenu i kupovinu novih auto delova. Kako ne biste napravili grešku prilikom odabira odnosno kupovine, sledi par saveta u daljem tekstu.

Kupite nove delove

Koliko god izgledalo kao skuplja varijanta, kupovina novih auto delova uvek će se pokazati kao dobra i sigurnija investicija. Prema nekim istraživanjima, većina vozača se na kraju opredeli za kupovinu novih auto delova jer žele da im auto duže traje. Iako su novi auto delovi skuplji, kao i sve što je novo, znajte da su sigurniji.

Kao vozač, morate znati koji auto delovi moraju biti novi, a koji mogu proći kao polovni. Na taj način možete napraviti izbor pri kupovini. U svakom slučaju, uvek imajte na umu da ćete kupovinom novih auto delova biti sigurniji, dok kupovinom polovnih možete ugroziti svoju bezbednost.

Saveti automehaničara

Jedan od pomoći mođe vam doći savet automehaničara koji će popraviti vaš auto. Automehaničari su stručni u svom poslu, te vas mogu posavetovati koji auto deo treba obnoviti, i na kom mestu ga možete pronaći. Takođe, postoje i automehaničari koji prodaju auto delove, pa to može biti neka opcija.

Važno je da kada primetite kvar Ili da nešto ne funkcioniše kako bi trebalo, da se odmah obratite automehaničaru kako se problem ne bi širio i ugrožavao vas. Proces popravke i zamene delova ne treba odlagati, već pravovremeno menjati i kupovati nove delove, kako pokvareni ne bi uticali na rad ostalih delova automobila ali i na vašu bezbednu vožnju.

Traženi auto delovi

Kako postoje određeni popularni brendovi i marke automobila tako postoje i određeni auto delovi koji su najtraženiji. U Srbiji se uglavnom voze automobile koji se sa cenama kreću između 3-5000e. To su uglavnom automobile marke Fiat, Reno, Peugot, Citroen i slični. Prema istraživanjima, najtraženiji auto delovi su u pojedinim gradiovima kao što su to Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Pančevo i Subotica.

Kada je slučaj u potražnji marke auto delova, onda u obzir najviše dolaze auto delovi za Opel automobile, zatim automobile marke Fiat, a na trećem mestu nalazi se marka automobila Ford. Na kraju tek slede auto delovi za automobile Mercedes, Citroen, Peugot i Audi.

Za koji god tip auta da kupujute, auto delovi moraju biti pre svega dobro provereni, s obzirom na to da danas na nažem tržištu postoje lažnjaci. Međutim ako kupujete kod proverenih servisera malo je verovatno da ćete kupiti lažni auto deo. Svakako u svakom trenutku auto delove i njihovu validnost možete proveriti prema njihovim oznakama u koje vas može uputiti dobar trgovac ili vaš automehaničar.

Ono što ne smete radite jeste vožnja bez određenih delova, jer takva vožnja može ugroziti bezbednost vas i drugih vozača. Isto tako postoji velika šansa da platite određenu sumu novca kao kaznu za nepropisnu vožnju. Ukoliko ste osuđeni da čekate da vam novi deo stigne, predlažemo da se vozite gradskim prevozom, dok vaš auto ne bude spreman kao nov.

Izvor: kvartmagazin.rs