fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pet saveta da postanete bolji vozač

Većina od nas smatra da nam je veština upravljanja vozilom na zavidnom nivou. Retko kad nam ponos dopušta da priznamo kako je neko bolji od nas.

blank
Foto: cars24.com

Uvek se dodaje 20 km/h viška, a rasprava među muškarcima o tome ko je koliko vešt za volanom doslovno može da traje satima. Ali, da bi stvarno postali bolji, a to u suštini znači sigurniji, pouzdaniji i kvalitetniji vozač dobro bi bilo držati se ovih saveta.

Nikad se ne uzdaj u druge vozače

Čak i kada je na semaforu zeleno svetlo dobro je proveriti ko nailazi sa bočnih strana.

Možda je za volanom tog vozila bahat, pijan ili jednostavno lud vozač, koji nema nameru da stane na crveno. Ovo pravilo pogotovo vredi na raskrsnicama bez saobraćajne signalizacije, jer pojedini uopšte ne doživljavaju znak Stop ili Trougao, te oduzimaju prednost kao da su sami na putu.

Drži dovoljan razmak od vozila ispred

Iako se saobraćaj najčešće može dobro predviđati, poneki vozači skloni su nepredvidivim i ishitrenim reakcijama pa je uvek pametno ostaviti sebi dovoljno prostora za reakciju.

Pogoršanjem vremenskih uslova razmak u poređenju sa vozilom ispred mora rasti u skladu sa okolnostima, jer se prijanjanje guma na podlogu smanjuje, a samim tim i produžava zaustavni put.

Vežbaj u kontrolisanim uslovima

Sa prvim pahuljama snega dobra je odluka uputiti se na neki prostran, a slabo prometan parking na kojem se može namerno izazivati gubitak kontrole nad automobilom kako bi se izvežbale reakcije.

Sve što uđe u rutinu zlata vredi. Osećaj povratka kontrole nad automobilom ispuniće vas osećajem zadovoljstva, a u situaciji koja je kritična samo rutinska i hladnokrvna reakcija može biti ispravna, a svaka panična je kontraproduktivna.

Dobro otvori oči

Dobar vozač u svakom trenutku mora biti svestan cele svoje okoline.

Nije bitno ono šta se događa 10 ili 20 metara ispred automobila, nego sve ono što se nalazi u daleko ispred, i u svim smerovima oko automobila. Jedino se takvim pristupom mogu se na vreme predvideti sve moguće situacije poput zaigrane dece, pešaka, biciklista…

Uvek sedaj za volan odmoran

Umor je jedan od najvećih neprijatelja svakog vozača. Stručnjaci upozoravaju kako je vozač koji je spavao manje od pet sati gotovo 30 odsto sporiji u reakcijama od vozača koji je spavao 8 sati, odnosno nivo koncentracije jednaka je vozaču koji ima koncentraciju alkohola u krvi od 0,8 promila.

Izvor: Autopress.hr