fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Saobraćajne kazne u inostranstvu

Volite da odete na put kolima, uz to volite i da ,,nagazite gas“ i uživate u brzoj vožnji? Ako su Vaši odgovori potvrdni, ipak, pre nego što se odlučite da date gas pročitajte koje su saobraćajne kazne za prekoračenje brzine u Evropi i razmislite da li Vam se takva vožnja isplati.

blank
Foto: kurir.rs

Ako razmišljate o tome da na put u neku neku od zemalja Evrope krenete automobilom, pročitajte u nastavku kakve su saobraćajne kazne u Grčkoj, Italiji, Španiji i u susednim Crnoj Gori i Hrvatskoj. Takođe preporučujemo da pročitate više o pripremi automobila za dugo putovanje i novim šengenskim pravilima kontrole putnika, piše AMSS.

Kazne za prekoračenje brzine U Grčkoj nisu prevelike, slične su kao i u Srbiji i kreću se od 40 od 750 evra. Slična situacija je i u Hrvatskoj gde se kazne kreću od 40 do 950 evra. Imajte na umu da se zbog bezbednosnih mera vozaču može oduzeti pasoš, koji mu se vraća kada plati kaznu. Sa druge strane, prekoračenje brzine u Italiji kažnjava i do 3.200 evra! Još jedna otežavajuća okolnost jeste da se kazne za teže prekršaje (u šta spada i veće prekoračenje brzine) počinjene u periodu između 22h i 7h uvećavaju za 30%. Pazite kako vozite u Italiji!

Situacija u Španiji je nešto drugačija. Minimalna kazna je nešto veća, dok su maksimalne kazne manje nego u većini država. Ukoliko prekoračite brzinu i za 20-ak km/h bićete kažnjeni čak sa 100 evra, dok maksimalna kazna iznosi 600 evra, što je manje nego u Srbiji.

Ukoliko se odlučite da ovo leto provedete na crnogorskom primorju, imajte na umu da su saobraćajne kazne u Crnoj Gori skoro duplo veće nego kod nas. Tako kazna za prekoračenje brzine u naseljenom mestu za više od 70 km/h iznosi 2000e. Ono što vam može pokvariti letovanje u Crnoj Gori jesu i saobraćajne kazne za vožnju pod dejstvom alkohola koje se kreću od 70 do 200 evra.

Na putu do mora: Makedonija

Kazne u Makedoniji slične su onima u Srbiji. Minimalna kazna iznosi 20evra, a čak i kazna za prekoračenje brzine od 50 km/h van naseljenog mesta nije velika i iznosi 300 evra. Vozači koji odbiju da urade alko test biće kažnjeni jednom od najvećih kazni u Makedoniji – čak 500 evra, dok je kazna za prolazak kroz crveno svetlo 300 evra.

Zemlje Evrope sa najblažim kaznama

Prema istraživanju koje je sproveo portal Speading Europe najniže saobraćajne kazne su u Poljskoj, Lusksemburgu, Austriji i Litvaniji. Za prekoračenje brzine od +21 km/h u ovim zemljama kazne su oko 48 evra. Zanimljiva je i činjenica da se za bilo koje prekoračenje brzine na autoputu u ovm zemljama vozačima se ne oduzima vozačka dozvola.

Najstože kazne u Evropi

Ovaj portal navodi i da je Norveška najstroža zemlja kada su u pitanju kazne za prekoračenje brzine. Vozač u Norveškoj za prekoračenje brzine u naseljenom mestu  do 21 km/h biće kažnjen sa čak 923 evra.

Zbog neprilagođene brzine u Norveškoj moguć je i gubitak, odnosno trajno oduzimanje vozačke dozvole. To se dešava u situacijama kada vozač prekorači dozvoljenu brzinu za 76 km/h, dok  se u Srbiji za ovakav prekršaj vozačka dozvola oduzima na svega 8 meseci.

U pojedinim slučajevima norveški zakon propisuje i obaveznu zatvorsku kaznu. Ako u naselju vozite brže od 96 km/h, van naselja 136 km/h ili na autoputu više od 175 km/h kazna podrazumeva i do 18 dana zatvora.

Imajte ove podatke na umu ukoliko se uputite ka Norveškoj. Kako je Atlantski put proglašen za najbolji put za vožnju, pazite da vas u zanosu ne ponese želja za brzom vožnjom.

Švajcarski zakon prekoračenje brzine od +21km/h kažnjava sa 560 evra. Za veća prekoračenja predviđa se i kazna zatvora. Međutim, kod njih kazna zatvora nije obavezna, već je jedna od mogućnosti kažanjavanja. Kazna za prekoračenje brzine u Danskoj za isto prekoračenje je od 405 evra na više.  

Ostale kazne

blank
Foto: Screenshot putujsigurno.rs

Poštujte saobraćajna ograničenja zbog sebe i ostalih učesnika u saobraćaju i kako ne biste “popili” kaznu. Nadamo se da nemate iskustva sa saobraćajnim prekršajima. Ako, pak, ovo nije slučaj, podelite vaše iskustvo sa nama.

Izvor: AMSS