fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Samovozeći Tesla naučio da pretiče, ali nije sve prošlo glatko (VIDEO)

U oktobru je Tesla predstavio beta verziju svog „Full Self-Driving“ sistema autonomne vožnje, što je vlasnicima ovih automobila omogućilo da u realnim uslovima vožnje testiraju novu funkciju. Snimak pokazuje šta je ovaj sistem u stanju da uradi.

blank
Foto: SCreenshot Youtube

Najnoviji paket tehnologija autonomne vožnje je verovatno nešto najbliže potpuno automatizovanom upravljanju vozila, a da je dostupno u produkcijskom automobilu u svakodnevnoj vožnji.

Jedan od vlasnika Teslinog Modela 3 testirao je ponašanje „Full Self-Driving“ sistema u realnim uslovima saobraćaja.

Na snimku se vidi kako automobil otpozadi prilazi kamionu za odnošenje smeća koji sporo vozi i često se zaustavlja. Sistem uskoro odlučuje da bi najbolji način delovanja u datoj situaciji bio preticanje, odnosno obilaženje u trenutku kada se kamion zaustavi.

Model 3 se najpre lagano pomera ulevo da bi utvrdio da li ima vozila iz suprotnog smera i da li je bezbedno za preticanje.

Ubrzo, Tesla prepoznaje da nema dolazećeg saobraćaja i obilazi kamion.

S jedne strane, ovo je prilično impresivna demonstracija sposobnosti vozila. Međutim, još uvek je to galeko od glatkog preticanja, jer je vozač morao intervenisati u jednoj fazi kada je Model 3 nakon obilaženja pokušao da se vrati u svoju traku prerano.

Osim toga, automobil je nakon obilaženja ostao u suprotnoj traci mnogo duže nego što je bilo potrebno. Dakle, iako je zadatak obavljen, i dalje ima dosta prostora za unapređenje ovog sistema.

Izvor: B92.net