fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ruski „AvtoVAZ“ uskoro počinje proizvodnju luksuznih automobila

Ruska kompanija „AvtoVAZ“ planira da u narednih pet godina predstavi nove modele automobila „Lada“ i na taj način uvede brend u veći cenovni rang – „veći od jedanaest hiljada evra“, izjavio je predsednik kompanije Nikola Mor.

blank
Foto: Press-služba PAO „AVTOVAZ“

„Planiramo da od 2023. godine do 2026. godine započnemo ciklus modernizacije modela. ‘Lada’ će biti ne samo pristupačan brend za kupce, već i brend koji kupcima pruža dobre karakteristike po adekvatnoj ceni“, rekao je on.

Pritom, Mor je naveo da će „AvtoVAZ“ ostaviti u svojoj paleti proizvoda i jeftinije modele i da kompanija sprovodi detaljnu modernizaciju proizvodnih pogona.

„Ovo se tiče i proizvodnje u Toljatiju i u Iževsku, ali se odnosi i na modernizaciju naših inženjerskih baza“, izjavio je predsednik kompanije.

Ranije je bilo objavljeno da se proizvodnja prenosi na jedinstvenu montažnu platformu „Reno-Nisan CMF-B“.

Prema planovima koji su bili objavljeni početkom godine, „AvtoVAZ“ će na rusko tržište lansirati četiri nova modela automobila, koji će izaći do 2025. godine. U ovaj plan su uključene i nove generacije terenskih vozila „Niva“, koje će biti lansirane 2024. godine.

„AvtoVAZ“ proizvodi automobile i komponente za dva brenda „Lada“ i „Reno“. Fabrike se nalaze u Toljatiju AO „AvtoVAZ“, OAO „Lada zapad Toljati“, a u Iževsku OOO „Lada Iževsk“.

Automobili iz porodice marke „Lada“ su: „Vesta“, „Iksrej“, „Largus“, „Granta“ i „Niva“. Ovaj brend je lider na ruskom tržištu automobila sa udelom većim od 20 procenata i zastupljen je u više od 20 država.

Prema podacima iz 2020. godine, na ruskom tržištu je prodato 343,5 hiljada automobila, što iznosi pet procenata manje u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Sputnjik