fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET rizičnih verzija popularnih gradskih modela

Prema stereotipima, mali automobili ne bi trebali generisati velike troškove. Nažalost, može biti i drugačije. Ovde su rizične verzije popularnih gradskih modela za 2.500-7.500 eura. Ovi vas automobili mogu izložiti velikim troškovima!

Gradski automobili u rizičnim verzijama – kontrola plus poverenje!

Ovaj put ciljamo visoko rizične modele. Obično je najveći problem motor čiji problemi i nedostaci mogu izložiti korisnika velikim troškovima, čak i ako se automobil smatra izdržljivim (npr. Yaris III ili Fiesta VI). Osim toga, neki se modeli nakon ulaska u određeno vremensko razdoblje, odnosno nakon prelaska određenog broja kilometara počinju boriti sa skupim kvarovima koji vlasniku mogu znatno smanjiti debljinu novčanika. Pogotovo ako se osim motora, elektrika, vešanje i pogonski sklop (npr. Mercedes A-klasa s CVT-om) odlikuju niskom trajnošću.

Setite se takođe da, iako mali automobili imaju brojne prednosti (uključujući nisku potrošnju goriva, razumne operativne troškove i atraktivnu nabavnu cenu), podložni su napornoj gradskoj upotrebi, što brzo ostavlja trag na ukupnom stanju većine automobila. Dakle, trebali biste biti vrlo oprezni sa kupovinom i pripaziti na rizične verzije!

5. Peugeot 208 (I) 1.4 i 1.6 VTi

blank
Foto: automobili.ba

U slučaju ovog automobila postoji paradoks, jer kada i ako preporučujemo gradske automobile, češće preporučujemo benzince (u gradu bolje funkcionišu), ali u slučaju Peugeota 208 (2012-19), dizel motor će biti bolji izbor. Najrizičnije su verzije 1.4 i 1.6 VTi (Prince) koje su se nudile u automobilima iz početnih godina proizvodnje (2012.-15.). Ovi se motori muče sa mnogim ozbiljnim i skupim kvarovima koji su isti kao i Citroën C3 II opisan pod brojem 1, a najozbiljniji kvar su problemi sa glavom motora. Kasniji 1.2 R3 PureTech benzinski motori (sa turbopunjačem; konstruirao ih je PSA) nešto su bolji, ali se takođe ne smatraju merilima za trajnost – uključujući razvodni remen koji radi u uljnoj kupelji.

4. Mercedes A-klasa (II) 2.0 CDI

blank
Foto: automobili.ba

Što se tiče praktičnosti, nema komentara u vezi sa drugom generacijom A klase (2004-12). Unutrašnjost, što se tiče dužine karoserije, ostavlja velik dojam, a prtljažnik sa izlaznim kapacitetom. 435-1995 litara retkost su u B segmentu. Pitanja trajnosti i usluge potpuno su različita. Korozija u mnogim automobilima već je uzrokovala ozbiljnu štetu, elektrika takođe može biti značajna prepreka u upotrebi. Trajnost mehanike takođe je daleko od one na koju nas je Mercedes navikao od prje 30 godina, a ako kupite 2.0 dizelsku verziju (ima svojih nedostataka, većina njih zahteva skupe popravke) i CVT (loša trajnost, visoki troškovi popravaka), problemi čekaju na kupca! Tim više što konstrukcija “sendviča” (motor umetnut ispod putničkog prostora) popravke čini još skupljima. To je uglavnom razlog zašto se Nemci za malo novca rešavaju A-Klase.

3. Ford Fiesta (VI) 1.0 EcoBoost

blank
Foto: automobili.ba

Fiesta VI (2011.-17.) Vrlo je popularna na tržištu polovnjaka, ali nisu sve verzije motora izvanredne. Primer: 1,0-cilindrični benzinski motor EcoBoost, koji se pojavio tokom liftinga (2012.). Tipičan problem ovog motora je oštećenje uljnih kanala u glavi, što dovodi do njenog pregrejavanja i pucanja. Pumpa visokog pritiska za gorivo, koju pokreće breg iz bregastog vratila, često pati od ovog problema (potisnik se istroši). Popravka je takođe prilično skupa. Jednostavno rečeno, pripazite na Fiestu 1.0 EcoBoost.

2. Fiat Punto (III) 0,9 Twinair

blank
Foto: automobili.ba

Ovo nije loš automobil! U slučaju Punto III (2005.-18.) možete računati na atraktivnu cenu, jeftine rezervne delove, kao i dobru ukupnu trajnost i jednostavnu konstrukciju. To je slučaj u većini verzija, ali ne u svim. Mislimo na Punto sa motorom 0.9 Twinair. Ovaj je motor stavljen ispod poklopca gradskog Fiata početkom 2012. I ne samo da je trebao uveriti malom potrošnjom goriva, već se osvrnuo i na Fiatovu tradiciju pravljenja 2-cilindričnih agregata. Iskušavao je sa efikasnošću, modernim tehničkim rešenjima, ali brzo se pokazalo da nije toliko ekonomičan, stvara neugodnu buku, a moderni sistemi mogu korisnika izložiti znatnim troškovima. To se posebno odnosi na modul Multiair (kontroliše usisne ventile), koji često zakaže, a troškovi zamene nisu jeftini. Ostale greške uključuju: curenje ulja ispod poklopca razvodnog lanca, potrebne su promene softvera. Da rezimiramo: Punto III – da, ali ne sa motorom 0.9 Twinair.

1. Citroen C3 1.4 i 1.6 VTi

blank
Foto: automobili.ba

Citroen C3 II (2009-17) i dalje izgleda lepo i ima atraktivan omer cene i godišta. Na tržištu možete pronaći dobro opremljene automobile sa razumnom kilometražom. Pa u čemu je onda problem? Prvenstveno za benzinske motore, posebno motori 1.4 i 1.6 VTi. Reč je o motorima serije Prince (zajednički konstrukcija sa BMW-om; takođe 1,6 THP), koji su trebali revolucionirati pogon na benzin u PSA automobilima, ali pokazalo se da nisu dovoljno razvijeni. Ovi motori imaju tendenciju pregrejavanja, što će oštetiti glavu motora. Ako reagujete na vreme, cena popravke će se približiti razumnim iznosima. Usput, mehaničari savetuju zamenu razvodnog lanca (loša trajnost), što će povećati troškove popravke. Međutim, može se dogoditi i da je dno motora oštećeno, tada ostaje ili potražiti polovan ili izvesti skupu popravku.

Izvor: automobili.ba