fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Renault bi mogao ukinuti ova tri modela

Sudeći po informacijama koje dolaze iz Renaulta ovaj proizvođač razmatra ukidanje nekih svojih modela limuzina i monovolumena kako bi smanjio troškove i ubrzao ulaganja u profitabilnije projekte, uključujući SUV i električna vozila.

blank
Foto: Fortune

Nakon što je Ford odlučio izbaciti iz ponude limuzine u Sjedinjenim Američkim Državama čini se da bi to mogao postati globalni trend, a zahvaljujući pandemiji koronavirusa te bi odluke mogle biti i vrlo brzo implementirane.

Tako Automotive News navodi informacije iz izvora u industriji i bliske Renaultu da ovaj francuski proizvođač automobila razmatra modele Espace i Scenic zajedno sa limuzinom Talisman kao prve žrtve novog plana obnove. Talisman je nedavno dobio i svoj prvi redizajn, ali izvori iz Renaulta tvrde da je sudbina ovog modela već zapečaćena. Portal SEEbiz već je pisao o najavama da slična sudbina čeka i kompaktni Megane, pa je prilično izvesno da nas očekuje dosta novosti iz Renaulta.

Renault je globalni igrač koji pod svojim okriljem ima marke Dacia, Renault Samsung, Lada i Alpine, te u skladu sa tim ima veliki broj modela u ponudi koji se kreće između 40 i 50 modela, što je uz nove trendove i načine poslovanja postalo luksuz kojeg je teško opravdati.

Prošlogodišnji prodajni podaci pokazali su da je prodaja Talismana, Espacea i Scenica u padu, uprkos relativno dobrim ukupnim rezultatima. Scenic se u Europi prodao 77.507 primeraka u 2019. godini, što je pad od približno 16 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja Talismana pala je 20 posto, na 15.826 primeraka, dok je i prodaja Espacea pala za 20 posto, i to na samo 9.561 primeraka.

Očekuje se da će drugi korak Renaulta u cilju smanjivanja troškova biti dublja sinergija sa članovima alijanse Nissanom i Mitsubishijem. Prema nekim najavama Renault bi mogao prodati imovinu i zatvoriti poslovanje na tržištima poput Kine, što trenutno stvara velike gubitke.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *