fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Renault bi mogao da nestane ako u kratkom roku ne dobije pomoć

Renault bi mogao da nestane ako u kratkom roku ne dobije pomoć u rešavanju problema koje je izazvala korona kriza, rekao je francuski ministar finansija, a prenosi portal Seebiz.eu.

„Da, Renault bi mogao da nestane“, naglasio je ministar Bruno Le Maire u razgovoru za radio Europe 1.

blank
Foto: Fortune

Francuska ima 15-procentno učešće u Renaultu. Ministar je istakao da Renaultova fabrika u Flinsu ne sme da bude zatvorena i da kompanija mora da zadrži što više radnih mesta u Francuskoj, ali mora da vodi računa i o tome da ostane konkurentna.

Predsednik uprave Jean-Dominique Senard radi na novom strateškom planu i ima podršku francuske vlade, naveo je francuski ministar.

U razgovoru za Le Figaro, Le Maire je rekao da još nije potpisao pet milijardi evra državnog zajma Renaultu koji bi kompaniji trebalo da pomognu da prebrodi pad povezan s pandemijom koronavirusa. Razgovori se nastavljaju, istakao je ministar

„Renault se bori za opstanak. Još nisam odobrio zajam“, rekao je Le Maire.

Izvori su u ponedeljak za Reuters rekli da je Renault s bankama postigao dogovor o zajmu koji bi uskoro trebalo da bude predstavljen upravnom odboru a zatim bi trebalo da ga odobri ministarstvo finansija.

Vlada traži od proizvođača automobila da se u zamenu za državnu pomoć obavežu na proizvodnju električnih vozila, pošten odnos prema podizvođačima i povratak proizvodnje vezane uz naprednu tehnologiju u Francusku.

Le Maire je podsetio da je Francuska na najgoru depresiju od Drugog svetskog rata odgovorila paketom pomoći i državnih garancija vrednih 450 milijardi evra, što odgovara petini francuskog BDP-a.

Vlada predviđa da će se druga ekonomija eurozone ove godine smanjiti najmanje osam posto. budžetski deficit bi trebalo da skoči na devet posto.

Evropska unija je odobrila svim zemljama članicama sve potrebne fiskalne mere ublažavanja ekonomskih posledica koronavirusa, suspendujući propise koji uključuju limit budžetskog deficita i javnog duga od tri odnosno 60 posto iskazano učešćem u BDP-u.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *