fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Radarski senzor u krovu ovog Genesisa spašava živote (VIDEO)

Sve je više proizvođača koji pridaju pažnju i ovom sigurnosnom aspektu.

blank
Foto: Screenshot YouTube

Ako kažemo da je samo ove godine u Americi od posledica toplotnog udara u automobilu umrlo 20 dece, a rekordnih 2018. i 2019. čak 53, jasno je zašto javnost traži, a proizvođači sve češće ugrađuju sistem nadzora putnika na zadnjoj klupi.

Kako piše Index.hr, nakon General Motorsa i Nissana kao najsnažnijih zagovornika, u kampanju se uključio i Genesis, i to dodatno unapređenim sistemom. Naime, osim klasičnog podsećanja vozača da proveri zadnje sedište, Genesisov model GV70 ima i radarski senzor koji prati prostor na zadnjoj klupi. Ako primeti bilo kakvo kretanje dok automobil stoji parkiran, oglasiće se alarm a treperiće svetla i pokazivači smera.

NHTSA naglašava da se većina fatalnih slučajeva toplotnog udara kod dece događa nenamerno, odnosno nakon što neko od odraslih zaboravi na dete u automobilu. Najčešće se to događa u danima kada roditelji iz nekog razloga menjaju rutinu i nisu svesni novonastale obaveze. Takođe, nedostatak sna kod roditelja lako izaziva zaboravnost i smetenost.

Kako bi se verovatnoća smanjila na najmanju moguću meru Genesis ima dvostruki alarm. Tako pri svakom gašenju motora obaveštava vozača o potrebi pregleda zadnjeg sedišta, a ako detektuje naknadno kretnje oglasiće se klasičnim alarmom.

Izvor: Index.hr