fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Proverite akumulator pred put

Problemi sa akumulatorom obično muče vozače zimi. Niske temperature, zgusnuto ulje u motoru, i velika količina vlage mogu veoma loše uticati na akumulator u Vašem automobilu. Često previđamo da i leto nosi potencijalne probleme sa akumulatorom i sistemom njegovog punjenja.

Važno je zapamtiti da vreli dani mogu biti podjednako pogubni za akumulator i električni sistem auta, kao i hladni dani. Jednako je važno da povremeno proverite stanje akumulatora i električnog sistema, čak i kada je vreme toplo. Imajte na umu da Vas svaki deo koji ne održavate može izdati kada Vam je najpotrebniji. Akumulator Vam se može isprazniti na putu, po vrelom danu, kada Vam je automobil pun putnika i prtljaga.

Akumulator u Vašem automobilu se sastoji od rastvora sumporne kiseline i vode koji prekriva olovne ploče. Hemijska reakcija između raznih elemenata akumulatora generiše struju. Struja se prenosi preko elektroda na vrhu akumulatora, klema i kablova do potrošača. Akumulator je podeljen u 6 „ćelija“ i zatvoren u plastično kućište.

blank
Foto: Autopress.hr

Danas se sve više koristi moderniji tip akumulatora, koji umesto tečnosti koristi gel. Takvi akumulatori su hermetički zatvoreni i ne zahtevaju održavanje.

Akumulator je veoma jednostavan uređaj, iako je jedan od najvažnijih delova automobila. Ako se ne puni, ne prazni, ili ne funkcioniše kako je predviđeno, brzo će Vas ostaviti bespomoćnim na putu. Tokom leta, visoke temperature mogu dovesti do isparavanja vode iz akumulatora što dovodi do poremećaja koncentracije sumporne kiseline. Ako Vaš automobil koristi ovakav tip akumulatora, često proveravajte i po potrebi dopunite akumulator. Koristite destilovanu vodu.

U proseku, jedan od četiri automobila u toku godine dobije nov akumulator. Pre ili kasnije, svaki akumulator mora biti zamenjen. Ali, kada akumulator otkaže, to Vas može koštati više od same zamene. Možda ćete ostati negde na putu, moraćete da platite šlepovanje. U svakom slučaju, može doneti mnoge neprijatnosti.

Ništa Vas ne košta da proverite akumulator i sistem njegovog punjenja sledeći put kada odete na redovan servis. Vaš majstor može veoma brzo da priključi automobil na kompjuter i da proveri stanje akumulatora i električnog sistema i tako Vas na vreme upozori na predstojeće probleme.

Postoji nekoliko stvari koje možete da proverite i sami. Kada sledeći put otvorite haubu, proverite akumulator. Posebnu pažnju obratite na deo na kom se kleme kače na akumulator. Bilo kakvu prljavštinu, rđu, ili naslage treba očistiti, pošto oni mogu doprineti kvaru akumulatora, ili lošem spoju. Nekada je zaprljan spoj akumulatora i kleme dovoljan da automobil ne može da upali.

Zapamtite – nemojte čekati da Vaš automobil počne teško da pali, ili da pali lampicu upozorenja, pre nego što se posvetite ovom problemu. Ako čekate, može biti kasno. Kada kupujete nov akumulator, proverite dimenzije i amperažu akumulatora za Vaš automobil. 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *