fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Provera efikasnosti auto klime

Često se dešava da auto klima naizgled radi, ali ne funkcioniše pravilno. Te nepravilnosti se najčešće ispoljavaju tako što auto klima ne može da ohladi kabinu ni posle dužeg vremena.

Bitno je da redovno održavate auto klimu i da znate da koristite auto klimu efikasno. Ali, i pored efikasnog korišćenja, može se desiti da iz ventilacionih otvora ne izlazi (dovoljno) hladan vazduh. U daljem tekstu dajemo postupak kojim ćete proveriti da li Vam auto klima radi dovoljno efikasno. Za to Vam je potrebna samo sonda za merenje temperature vazduha (termometar), koja se može jeftino nabaviti.

Priprema vozila
Parkirajte auto u hlad bar sat vremena. Zatvorite sve prozore i vrata. Otvorite centralni ventilacioni otvor.

Postupak provere efikasnosti auto klime
* Upalite auto (ostavite ga u leru).
* Ne uključujte klimu.
* Sačekajte 2 minuta.

Podesite klima uređaj:
* temperatura: najhladnije
* usmeravanje vazduha: centralni ventilacioni otvor (sav vazduh treba da duva u lice putnika)
* jačina ventilatora: najjača
* cirkulisanje vazduha: otvoreno (podesiti uvlačenje spoljnog vazduha

Proverite temperaturu vazduha koji izlazi iz centralnog ventilacionog otvora. Temperatura bi morala da bude ±5°C u odnosu na temperaturu vazduha u autu. Uključite klimu.

Nakon 6 minuta od uključivanja klime, proverite temperaturu vazduha koji izlazi iz centralnog ventilacionog otvora. Uporedite tu temperaturu sa temperaturom datom u tabeli. Temperature ne bi smele da se razlikuju za više od ±0,5°C.

blank
Foto: PrintScreen/ Auto-Delovi.org

Ukoliko se temperature razlikuju za više od ±0,5°C od gore zadatih, nešto nije u redu sa klima uređajem u Vašem autu. U tom slučaju pokušajte da identifikujete kvar, ili potražite pomoć servisa. Najbliži servis za auto klimu možete pronaći u pretrazi na našem sajtu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *