fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Prednosti i mane kožnih sedišta

Ako se još niste odlučili da li želite kožna sedišta u svom automobilu ili ne, ovo su sve njihove prednosti i mane…

blank
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o kupovini automobila, podrazumeva se pronalaženje onog modela koji ima sve što želite i sve što vam je potrebno, uključujući čak i najjednostavnije karakteristike. Nije bitno da li kupujete novi ili polovni auto, jer postoji stvarno puno odluka koje treba doneti prilikom kupovine. A jedna od njih može da bude i da li želite kožna sedišta ili presvlake od tkanine, piše Telegraf.

Kožna sedišta mnogi vole iz više razloga, a prvenstveno jer mogu dati automobilu kvalitetniji i eksluzivniji izgled. Međutim, drugima se kožna sedišta ne sviđaju. Pročitajte koje su njihove prednosti i mane, koje vam mogu pomoći da donesete odluku.

Prednosti kožnih sedišta

Ima prijatan miris: Za razliku od presvlaka od tkanine, kožna sedišta ne upijaju mirise, a imaju izrazit miris koji mnogi ljudi nazivaju mirisom „novog automobila“.

Teško se flekaju: Na koži će mnogo teže da nastanu fleke u poređenju sa tkaninom, jer je uglavnom otporna na prljavštine i slučajno prosute tečnosti.

Lako se čiste: Koža ima glatku površinu, što je čini vrlo jednostavnom za čišćenje. Možete usisati bilo koju prljavštinu i obrisati ih.

Udobna su: Koža ima gustu i meku strukturu koja istovremeno pruža udobnost i potporu, i mogu biti savršen izbor za osobe koje puno voze.

Odlična su za hladna podneblja: Kožna sedišta su odličan izbor ako živite u podneblju sa hladnijom klimom, jer je grejanje sedišta dostupno samo kod vozila sa kožnim presvlakama.

Umanjuje alergene u autu: Kožna sedišta mogu da umanje prisustvo alergena u autu jer se prašina i prljavština ne lepe puno za njih, za razliku od presvlaka od tkanine na kojima može da se skupi puno prljavštine.

Veća preprodajna vrednost: Automobili sa kožnim sedištima koštaju više, odnosno imaju veću preprodajnu vrednost, posebno ako su dobro održavana.

Nedostaci kožnih sedišta

Kožna sedišta imaju puno prednosti, ali kao i mnoge druge stvari, imaju i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir, a koje objašnjava Did You Know Cars.

Trošak: Ovo je verovatno glavna negativna karakteristika kožnih sedišta. Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila obično podrazumeva i kožna sedišta, dok kod drugih je to nadogradnja, koja nije ni malo jeftina. Zato se treba prvo zapitati da li je taj trošak opravdan.

Uticaj temperature: Tokom leta, kada su visoke temperature, kožna sedišta se mogu dosta zagrejati, nekada toliko da je teško uopšte sesti na njih. Takođe, imaju tendenciju da se zalepe za kožu izazivajući neugodan osećaj. Naravno, postoji opcija da imate sedišta sa klimom, ali to je još jedna nadogradnja koja mora dodatno da se plati.

Održavanje: Kožu je zaista lako očistiti, ali zahteva redovno održavanje. Vremenom će sav znoj, prašina, prolivene tečnosti i ispale mrvice da se probiju do pora kožnih sedišta. Ako se redovno ne održavaju, to trošenje može da bude vidljivo. Pored toga, koža može da otvrdne i popuca, što se ne može lako popraviti.

Ograničene boje: Kožna sedišta imaju manji izbor boja, koji se uglavnom svodi na crnu, sivu i bež boju. Za sve koji bi voleli da personalizuju enterijer automobila, kožna sedišta možda neće biti pravi izbor.

Izvor: Telegraf.rs/T.T.