fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Povlači se proizvod iz obavezne opreme u automobilu zbog rizika po vozače

Ovi reflektujući prsluci ne reflektuju svetlost u dovoljnoj meri, a to im je praktično jedina namena.

blank
Foto: David MG/Shutterstock

U dva odvojena opoziva sa srpskog tržišta se povlače reflektujući prsluci dva proizvođača, objavljeno je na portalu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Reč je o bezbednosno-reflektujućem prsluku koji pokriva torzo korisnika a koji prema našem zakonu spada u obavezan deo automobilske opreme.

U prvom slučaju reč je o prsluku Yongkank City Houyuan & Trade Zhejiang iz Kine, koji se trenutno prodaje u objektima Deleza, Merkatora i Delmaxa.

Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, proizvod „ne zadovoljana potrebne standarde u pogledu performansi boja i fotometrijskih performansi refleksije, te kao takav predstavlja rizik za korisnike jer se prilikom upotrebe proizvoda ne obezbeđuje dovoljna vidljivost korisnika, naročito u uslovima smanjene vidljivosti, što može dovesti do saobraćajnih nezgoda i ozbiljnih povreda učesnika u saobraćaju“.

Kao zaštitna mera se navodi „povlačenje proizvoda sa tržišta, opoziv proizvoda od krajnjih korisnika i zabrana isporuke na tržište“.

Drugi reflektujući prsluk koji se našao pod lupom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je firme Avdo Paolo LTD, a kao zemlja porekla navedena je Bugarska.

Ovaj prsluk prodaju Cleer doo, Auto Lux V&V, Duo System i drugi.

Kako se navodi, on „nema adekvatno svojstvo da reemituje svetlost, odnosno da vizuelno signalizira prisustvo lica koje ga nosi, što mu je i osnovna namena“.

I u ovom slučaju propisana je mera povlačenja proizvoda sa našeg tržišta.

Na ova dva proizvoda upozorio je NEPRO sistem za hitno uzbunjivanje, putem kojeg Ministarstvo obaveštava potrošače u Srbiji o potencijalno opasnim proizvodima na tržištu.

Izvor: B92.net