fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Posledice jednog udara groma u automobil (FOTO)

U teoriji, automobil bi trebalo da preživi udar groma bez većih posledica. Elektricitet munje se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradajevog kaveza). Vozač i putnici su sigurni, ali neki slučajevi pokazuju da će vrlo verovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može da izazove i korodiranje lima, odnosno pucanje boje.

Šta možete učiniti kao vozač i putnici? Kako piše Revija HAK, kada se nađete usred oluje ne dirajte metalne delove automobila ili untrašnji deo okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu. U slučaju udara groma preporučuje se da parkirate vozilo sa strane, isključite motor i neko vreme izbegavate dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a takođe i radija, odnosno infotainmenta. Posledica po vaše zdravlje ne bi trebalo da bude.

Nakon ovih upozorenja idemo da vidimo jedan praktični slučaj jer teorija je jedno, a više od 300 miliona volti koliko može da generiše udar munje je nešto sasvim drugo. Eric Wilkinson iz SAD-a je na Facebooku objavio fotografije svog pick-upa Ford Super Duty koji je preživeo udar groma, ali ne bez posledica.

Na fotografijama se vidi da su plastični delovi unutrašnjosti sprženi. Munje je prošla kroz staklo i razdvojila te rastopila komponente enterijera. Wilkinson je u trenutku udara bio u vozilu, ono je bilo parkirano u servisu pa osim materijalne štete, na sreću, nema drugih posledica.

Izvor: Revijahak.hr