fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pop-up punjači za električne automobile na ulici

Kako piše Jutarnji.hr, u Velikoj Britaniji se upravo testira nova vrsta punjača za električne automobile koji „iskače“ iz poda. „Pop-up“ čvorišta za punjenje iz kompanije Urban Electric, naime, mogu da budu korisni vlasnicima EV-a bez prilaznog puta ispred kuće kako bi napunili baterije svojih električnih automobila ako nemaju gde da parkiraju osim na ulici.

blank
Izvor: https://urbanelectric.com/

U Velikoj Britaniji naime, 43 posto domaćinstava (ili 8 miliona automobila) prema Urban Electricu, nema mogućnost punjenja vozila u domu, zbog čega punjači na ulici uz ivičnjak imaju puno smisla. Ovi punjači isporučuju brzinu punjenja od 7kW i prikladni su za 90 posto stambenih ulica. Iako snaga od 7kW možda ne zvuče puno, ove jedinice za punjenje su dizajnirane za korišćenje tokom noći, a budući da se nalaze u stambenim područjima, znači da će ih EV vlasnici koristiti onoliko često koliko žele ili moraju.

Način na koji je sistem dizajniran za rad jeste takav da se kada se vozač približi punjaču kojim se upravlja putem aplikacije u pametnom telefonu, stanica za punjenje se jednostavno „izvuče“ iz poda.
Tom Hayes član gradskog veća grada Oksforda je izjavio da će ideja Urban Electrica sigurno pomoći u oblikovanju života s električnim vozilima koji je verovatno pred nama u budućnosti i da je vrlo zadovoljan jer je Oksford prvi grad koji je isprobao ovu tehnologiju.

U međuvremenu, povratne informacije korisnika koji su učestvovali u testiranju novog sistema su pokazale da su pouzdanost, pristup i dostupnost najvažniji faktori koji su zadovoljeni, pa su inovaciji dali ukupnu prosečnu ocenu od 4,3 od 5.

„Bili smo oduševljeni kada smo saznali da su svi stanovnici, a ne samo vozači električnih automobila bili zadovoljni postavljanjem novog čvorišta za punjenje na njihovoj ulici, potvrdivši naš „pop-up“ koncept vrlo korisnim i diskretnim“ – rekao je suosnivač Urban Electrica Olivier Freeling-Wilkinson.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *