fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovnjak- Opel Astra G 1998-2007

Stari dobri poznanik, Opel Astra G. Praktičan i ekonomičan auto, jeftin za održavanje, koji dosta dobro drži cenu i kao polovan, barem na našem tržištu.

blank
Foto: autopedija.com

Izgled

Jednostavan auto koji lepo klizi po putu, nije preterano upadljiv, nema neki dugačak spisak dodatne opreme a opet, tu je sve što Vam treba.

Dovoljno prostora ima u kabini za četiri odrasle osobe, mada po današnjim standardima može da se kaže da je malo skučena. Mesta u gepeku ima sasvim dovoljno, a ukoliko vam je i to malo, zadnji red sedišta se sklapa na svim modelim.

Komandna tabla nije nikakvo remek delo ali tu je sve, na svome mestu. Na većini modela vozačevo sedište se podešava po visini a volan je moguće pomerati i po visini i po dubini.

Mesta za noge ima dovoljno iako tako ne izgleda na prvi pogled, pa će i oni malo viši lako pronaći idealnu poziciju.

Motori

Od motora je na našem tržištu najrasprostranjeniji benzinac 1.6 16V i dizel poreklom iz Isuzu-a 1.7DTI. Oba su odlično uklopljeni sa dobrom šasijom pa nema nekih većih problema pri ubrzavanjima osim ako nemate sportske ambicije.

U tom slučaju izaberite malo ređe varijante od 1.8L pa sve do vrha ponude od 2.2L.

Kvarovi

Ono što je jako bitno kod ovih, pa i svih motora, je da proverite pri kupovini da li je prethodni vlasnik redovno menjao zupčasti kaiš (na svakih 60.000km) jer ukoliko dođe do njegovog pucanja popravka zna da bude jako skupa.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je funkcionisanje svih električnih uređaja u kolima jer je po Opelovim podacima svaki treći kvar na Astri bio tog tipa.

Letva volana i kompjuter takodje znaju da prave probleme, pa kada dodje do havarije znaju dosta novca da izbiju vlasniku iz džepa. Srećom, nisu toliko česta pojava.

Dizel motori su podložni težim kvarovima ukoliko ne koristite propisani euro dizel pa se dobro raspitajte pre nego li sipate bilo šta u svoj rezervoar jer su posledice jako jako skupe.

Izvor: autopedija.com