fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovnjak- Fiat Bravo (1995-2002)

Sa neobičnim izgledom i dobrim voznim karakteristikama, Bravo i Brava su najčešći Fiatovi automobili na tržištu polovnih vozila.

blank
Foto: mojagaraza.rs

Prvi modeli su se pojavili pre više jedne decenije i ima ih puno u ponudi polovnjaka. Performanse i stabilnost su odlične za ovu klasu vozila , dok 1.2 model malo zaostaje na auto putu.

Pozdanost je mnogo veća nego na predhodniku Fiat Tipu , koga su ova dva modela zamenila. Ovi modeli su dosta traženi i zbog činjenice da im brzo opada cena , pa se samo posle nekoliko godina korišćenja mogu kupiti po izuzetno niskoj ceni.

Pre kupovine Brave treba znati:

– enterijer, proverite detaljno. Prvi modeli su dolazili sa nekvalitetnim tapaciringom koji se lako kidao. Proverite el podizače i da li prozori dobro rade.
– motori , uglavnom su pouzdani. Proverite ima li tragova curenja ulja ili rashladne tečnosti.
– elektrika, uglavnom Fiati imaju problema sa elektrikom. Proverite da li rade dugmad, pozadinska svetla i ostali električni uredjaji u kabini.

Bravo i Brava su modeli Fiata koji su prvi krenuli u borbu sa vremenom, tj da se bore pritiv brzog padanja cene. Pa ipak i jedan i drugi model su jeftiniji od konkurencije. Dodatno otežavajuću okolnost predstavlja i Fiat Stilo koji polako ulazi na tržište polovnjaka. Dizel motori Fiata imaju dobru reputaciju.

Motori i modeli:

1995 : Predstavljena Fiat Brava sa troje i petoro vrata i 1.4 , 1.6 i 1.8 benzinskim motorima .
1996 : Dodat 1.9 turbo dizel sa 75KS i 100KS.
1997 : Prestavljena prestižna verzija HGT sa 2.0 motorom i 147 KS. Automatski menjač postaje opcija na 1.6 modelima.
1999 : Blagi redizajn vozila sa novim paketima opreme i novim motorima. 1.4 zamenjen novim 1.2 16V sa 80KS, predtsavljen nov 1.9 JTD dizel.
2002 : Zaustavljena proizvodnja Brave kako bi napravila mesta Fiat Stilu.

Zaključak:

Naša preporuka je da birate ekstremno. Uzmite 1.2 ukoliko želite živahnu vožnju i uglavnom auto koristite u gradu ili se odlučite za sportski HGT . HLX i ELX modeli brzo gube vrednost i cena im je niska na tržištu. Neobično za ovu kategoriju vozila , Brava sa troje vrata je poželjnija, izgleda mladja i ima veću cenu od one sa petoro vrata.

Izvor: autopedija.com