fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovnjak- Audi 80 (1988-1995)

Automobil koji je izbacio Audi u sam vrh evropskih proizvodjača automobila je svakako bio Audi 80. Predstavljen 1988 , ovaj automobil je i danas popularan na našim putevima.

blank
Foto: mlfree.com

Na tržištu polovnih automobila ima puno Audija. Nemojte se zaletati već polako i oprezno birajte.

Osnovni nedostatak koji se zamera 80 seriji je loše ubrzanje , čak i kod modela koji su se pojavili 91-92 godine. Ukoliko je opremljen ABS-om , ovaj Audi se brzo i sugurno zaustavlja, za razliku od modela bez ABS-a.

Ovaj auto može da vozi četiri putnika u dobrom komforu , ali će prtljažni prostor biti verovatno mali.

Pri kupovini obratite pažnju na:

– automatski menjač, preporučuje se korišćenje sintetičkog ulja
– ovaj automobil je često imao problema sa hladnim startom motora
– merač goriva je umeo da se zaglavi
– pumpa za gorivo, gubitak može značiti da je došlo do zakrčenja u distribuciji goriva (ovaj problem je rešen na ksnijim modelima)
– spoljna ogledala, okreću se malo na ranijim modelima. Treba ih promeniti za redizajnirane koje se više okreću.
– zadnja svetla, prestaju da rade zbog korozije na el. sastavima

Motori i modeli Audi 80 (1988-1995)

1988 : Predstavljen Audi 80. Sa pogonom na četiri točka Quattro ili sa pogonom na prednje do danas je postao legenda i veoma je omiljen medju vozačima. Startni motori su bili 2.0 4-cilindrični sa 108 KS i snažniji 2.3 5-cilindrični sa 130 KS koji se ugradjivao u Quattro modele. 5-stepeni manualni menjač je standard dok je trostepeni automatski opcija.
1991 : Pojavlju se i Audi 90 sa motorom od 130 KS. Sportski paket u opciji sa kompjuterom, sporskim sedištima i dodatnim instrumentima.
1992 : ABS postaje standard.

Zaključak:

Sve u svemu , Audi 80 je dobar automobil koji nudi stabilnu vožnju , zadovoljavajuće ponašanje u krivinama, pristojan komfor i jake i sigurne kočnice. Bivši vlasnici ističu da su zadovoljnii kvalitetom izrade i pouzdanošću.

Izvor: autopedija.com