fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovnjaci kojima prodavci najčešće „skidaju“ kilometre

Kod kupovine polovnih automobila iz uvoza najbolje je držati se automobila sa urednom servisnom knjižicom, ali je još važnije kupovati od proverenog prodavca.

blank
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

„Skidanje“ kilometara, odnosno vraćanje kilometraže na kilometar satovima polovnih automobila, u svim država članica Evropske Unije tretira se kao kažnjivo delo, ali i pored toga prodavci polovnih automobila i dalje „skidaju“ kilometre, piše Telegraf.

Kompanija Rapid Car Check uradila je obimnu analizu tržišta polovnjaka i došla do rezultata koji ukazuju da je na oko 6 odsto polovnih automobila u Velikoj Britaniji u nekom trenutku vraćana kilometraža.

Model kod koga je to najčešće pojava je Opel Combo, pošto je na čak 13,5 odsto primeraka tog modela utvrđena razlika između realne pređene kilometraže i one prikazane na putnom računaru.

Kompletna Top 10 lista automobila sa „skinutom“ kilometaržom izgleda ovako:

1. Opel Combo – 13,5 odsto
2. Ford Transit – 12,99 odsto
3. BMW X5 – 11,71 odsto
4. Opel Vectra – 11,58 odsto
5. Peugeot 206 – 11,38 odsto
6. Ford Transit Connect – 11,06 odsto
7. Fiat Punto – 10,44 odsto
8. Mercedes-Benz Sprinter – 10,37 odsto
9. Renault Clio – 9,34 odsto
10. Renault Megane – 8,95 odsto

Metode kojima kupci pokušavaju da provere stvarno stanje kilometraže polovnjaka su brojne. Automobil koji je ceo svoj radni vek proveo u jednoj zemlji biće registrovan prema obavljenim tehničkim pregledima.

Kod kupovine polovnih automobila iz uvoza najbolje je držati se automobila sa urednom servisnom knjižicom, ali je još važnije kupovati od proverenog prodavca, koji je kao pravno lice zakonski odgovoran za automobil koji vam prodaje.

Izvor: Telegraf.rs