fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovni Peugeot 508 I (2010-2018) – vodič za kupca

Francuska limuzina (ili karavan), sa 2.0 HDi pogonom, jedan je od najzanimljivijih automobila srednje klase. Evo mišljenja o polovnom Peugeot 508 I.

blank
Foto: automobili.ba

Peugeot 508, koji je debitovao 2010. godine, zamenio je u isto vreme modele 407 i 607. Dimenzije su između njih, ali dizajn je sličan ostalim Peugeot automobilima. Više od decenije nakon premijere, automobil i dalje izgleda sveže. Unutrašnjost, uglavnom od dobrih materijala, nije ostarila. Automobil je bio dostupan kao limuzina i karavan, od kojih je karavan bio dostupan čak i u off-road verziji RXH -a sa hibridnim pogonom na sva četiri točka (napred je pokretao dizeli motor, a pozadi – elektromotor). Slično rešenje, ali bez terenskog paketa, bilo je dostupno i u limuzini pod nazivom HYbrid4.

U sklopu facelifta 2014. odlučeno je redizajnirati prednji deo karoserije i dodati malu količinu snage pogonskim motorima. Od tada 508 RXH više nije bio hibrid, već tipičan terenski dizel karavan. Još jedna zanimljiva činjenica je sportska GT varijanta, poznata i kao 2.2 HDi 200 – prednji točkovi vode se vešanjem sa više veza, što znači veću preciznost upravljanja, ali i skuplje i teže popravke.

blank
Foto: automobili.ba

Silueta Peugeota 508 I do danas nije izgubila svoju atraktivnost. Limuzine su manje popularne od SW verzija (karavana) koje imaju prtljažni prostor od 560 litara (u limuzinu može stati 515 litara).

Vlasnici Peugeota 508 slažu se da automobil brzo gubi vrednost. Za potencijalne kupce polovnog automobila to je samo prednost, jer smanjenje vrednosti proizlazi samo iz stereotipa o marki. Peugeot 508 I uspešan je model koji ne doživljava kvarove koji su mučili njegove prethodnike. Ponekad postoje problemi sa elektronikom, poput prekida radija ili navigacije. Pristup rezervnim delovima je dobar, a cene su im obično umerene. Isplati li se kupiti ovaj automobil?

Facelift (2014.) učinio je 508 sličnijm ostalim modelima Peugeota, uglavnom 308 II, koji je debitovao godinu dana ranije. Dosta se promena dogodilo i u ponudi motora: nisu uvedeni novi motori, a postojeći su poboljšani, dodajući istovremeno nekoliko KS.

Polovni Peugeot 508 I – unutrašnjost

Kokpit 508 I nije sličan onima koji su prethodno ugrađivani u francuske automobile – previše je ispravan, ako ne i prosto rečeno “nemački”. Je li pogrešno, zavisi o individualnom pristupu. Činjenica je da ovde sve ima svoje mesto i neće biti problem pronaći funkciju koju tražite . Multimedijski sistem, uzimajući u obzir njegovu dob, radi pristojno, iako ne bez manjih nedostataka u automobilima iz prvih godina proizvodnje. Ergonomija kokpita polovnog Peugeota 508 obično je visokog standarda, osim dva uvlačiva držača za piće, koji prekrivaju ekran kad se umetnu limenke / boce. Sa druge strane, kontrolni tasteri za upravljanje head-up ekranom nalaze se u malom odeljku levo od upravljača. Dugme za pokretanje motora sa leve strane takođe zahteva navikavanje.

Polovni Peugeot 508 I – dimenzije

Dimenzije Peugeota 508 I (automobil je dugačak oko 4,8 m) nisu sprečile stvaranje putničkog prostora za udoban prevoz 4 osobe. Značajno povećanje međuosovinskog razmaka u odnosu na 407 (za čak 10 cm) najuočljivije je straga, gde će odrasli putnici udobno sediti. Niski središnji tunel vredan je pažnje, ali u tome nema prednosti jer se kraj središnje konzole sa otvorima za klimatizaciju urezuje između nogu. Profiliranje zadnjeg sedišta sugeriše da se na njemu trebaju prevoziti dva putnika. Oba prtljažnika kod 508 zaslužuju pažnju. Limuzina (515 l) sa velikim otvorom za utovar (za ovu vrstu karoserije), karavan – sa podesivim oblikom, kapacitetom (560 l).

Polovni Peugeot 508 I – motori

Dizel vlada na tržištu polovnjaka. Posebno preporučujemo 2.0 HDi motore (140/150/163/180 KS), koji su savršeni. Ipak, 2.2 HDi (204 KS) i slabiji 1.6 HDi (112/114/120 KM) ne treba zaobilaziti, što je dovoljno za svakodnevnu vožnju gradom i povremeni izlazak na autoput. Prisutnost filtera za čestice dizela ne bi vas trebala obeshrabriti prilikom kupovine automobila – sistem skupljanja i sagorevanja čađi već je toliko dobro razvijen da ne predstavlja problem čak ni tokom gradske vožnje. Jedini dostupni benzinski motor 1.6 bio je razvijen u saradnji sa BMW-om. Atmosferski VTi sa (120 KS) ili THP sa kompresorom (156/165 KS). Prvi karakteriše tih rad, a drugi pruža izvrsne performanse, ali kupcima još uvek nedostaje snažnija benzinska verzija i bolja tolerancija plinskih instalacija (LPG “ne voli” ni 1.6 VTi ni THP sa direktnim ubrizgavanjem goriva ). Motori Peugeota 508 I kombinovani su sa 5- ili 6-stepenim ručnim menjačima, automatizovanim menjačima (1,6 VTi / HDi) ili klasičnim “automatskim” (oba 6-stepena). Pogon 4 × 4 implementiran je samo u hibridnim varijantama temeljenim na … 2.0 HDi turbodizelima. Električni deo bio je odgovoran za pogon stražnje osovine. U početku je verzija HYbrid4 bila dostupna samo u terenskim karavanima (508 RXH), no kasnije je hibridni pogon pronašao put i do limuzina.

Polovni Peugeot 508 I – kvarovi

Benzinski motori Peugeot 508 imaju problema sa pogonskim lancima – a takav neispravan zatezač lanca nije prikladan za vožnju sa niskim nivoom motornog ulja, a to nije teško zbog povećane potrošnje maziva kod ovih motora. U THP-u ​​postoje i problemi koji proizlaze iz prisutnosti direktnog ubrizgavanja, uglavnom naslaga ugljenika u usisnom sistemu, zbog čega motor gubi snagu i uzrokuje probleme sa pokretanjem. Turbodizelski motori, osim periodičnog trošenja delova, bore se i sa curenjem ulja . Automatske kutije imaju pristojnu izdržljivost i brzinu. Izuzetak je automatizirani menjač u kombinaciji sa 1.6 VTi motorom i 1.6 HDi dizelom – to je ručni menjač sa aktuatorima koji su odgovorni za odabir stepen prenosa i upravljanje kvačilom. Ne radi baš glatko, ubrzava trošenje diska kvačila, a dodatna oprema stvara troškove servisiranja. Trajnost vešanja je na visokom nivou, ali bolje je razmisliti o smislu kupnje GT varijante sa složenijim prednjim sistemom. Električni kvarovi uglavnom su povezani sa sistemom podizanja poklopca prtljažnika, problemima sa multimedijom, ​​bravama na vratima koje ne rade i Hands Free sistemom.

Polovni Peugeot 508 I – stanje na tržištu

Najjeftiniji, registrovani primerci kod nas mogu se kupiti za otprilike 5.000 eura. Umesto toga, nema potrebe računati na motor različit od 1.6 HDi. Sa iznosom od 7.500 do 10.000 eura mogu se potražiti primerci koje se tiču ​​2-litrenih turbodizelaša, iako još uvek pre faceliftinga. Optimalni proračun za ovaj automobil je u rasponu od 10.000-12.500 eura. Za 12.500 eura imamo široku paletu automobila Peugeot sa kilometražom ispod 200 hiljada kilometara. Najskuplji automobili čak se približavaju iznosima od preko 15.000 eura.

Izvor: Automobili.ba