fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovni kompaktni automobili za 5.000 eura- TOP 5

Kućni budžet od 5.000 eura će vam omogućiti kupovinu 10 godina starog kompaktnog automobila. Evo 5 najpopularnijih kompakta za kupovinu iz druge ruke.

Kompaktni automobili savršeno ispunjavaju očekivanja ljudi koji žele imati automobil “za sve”. Odnosno, najčešće za svakodnevnu vožnju gradom i povremenu upotrebu za duga putovanja. Univerzalna priroda kompaktnih proizvoda proizlazi iz njihovih malih spoljnih dimenzija, u kojima postoji optimalan prostor za četiri odrasle osobe. U redu. Prtljažnik od 350-400 litara dovoljan je za svakodnevnu upotrebu, a uvek možete upotrebiti krovni sanduk za pakovanje cele porodice na godišnji odmor. Za razliku od gradskih automobila, kompakti su koristili bolje završne materijale, nudili su zanimljiviju opremu i snažnije motore (iako u svemu postoje izuzeci). Da rezimiramo, ovaj segment neće još dugo nestati sa tržišta.

Pripremili smo listu 5 kompaktnih automobila sa EURO 5 normom izduvnih gasova u često pretpostavljanom proračunu od 5.000 eura. Šta možete kupiti za ovaj iznos? Jednostavnije rečeno, otprilike 11/12 godina star kompaktni model snage motora od približno 100-120KS, benzin ili dizel. Evo najzanimljivijih ponuda polovnih kompaktnih modela za 5.000 eura.

5. Honda Civic VIII

Godine proizvodnje: 2006-2011

blank
Foto: automobili.ba

Polovna Honda Civic drži cenu gotovo kao Audi A3: za 5.000 eura kupićemo automobil star 11/12 godina. U slučaju ovog modela, oni proizlaze iz pouzdanosti koja potvrđuje besprekornu reputaciju polovnih Honda. Tržište polovnjaka nudi najbolje od Civika VIII, poznatog i kao “NLO”, odnosno 1.8 i-VTEC benzinske verzije sa razumnih 140KS. Nedostatak turbopunjača ne sprečava vas da postignete dobar “sprint” do 100km/h. Ponekad možete pronaći automobil sa osnovnim 1,4 motorom ali definitivno preslab (83 ili 100KS). U ovom cenovnom rangu teško da ćemo naći dobar japanski dizel (2,2 i-CTDi) ili prosečnu hibridnu verziju (IMA) koji se nudi u limuzini. Kvar Civic VIII ograničen je na istrošene ležajeve menjača i koroziju šasije . Preporučujemo hatchback sa petora vrata sa ogromnim prtljažnim prostorom od 455 litara.

4. Ford Focus III

Godine proizvodnje: 2010-2018

blank
Foto: automobili.ba

Iznos od 5.000 eura daje mogućnost izbora između dve generacije Focusa: druge (2008-2010) i treće, prikazane na slikama (2010-2012) . U slučaju novijih, nesumnjivo modernijih i „današnjih“, izbor motora ostaje prilično skroman – zapravo ograničen je na 1.6 Ti-VCT benzin (85-125 KS) ili francuski 1.6 TDCi turbodizelaš (tj. HDi; 95-115 KS) . Dizeli mogu iza sebe imati preko 200.000 kilometara i pre ili kasnije trebaće regeneracija mlaznica / DPF ili zamena plivajućeg zamajca. Vratiće vam zahtevajući puno ređoj poseti benzinskim pumpama u poređenju sa 1.6 benzinskim verzijama, koje u proseku tolerišu naknadnu ugradnju LPG instalacija. Nažalost, morate platiti dodatno za solidne verzije EcoBoosta ili jaki 2.0 TDCi. Focus vam daje udobnost odabira tri verzije karoserije (5 vrata hatchback, limuzina, karavan) i privlači pažnju sjajnim voznim karakteristikama. Kao jedan od retkih kompaktnih automobila nudi grejanje vetrobranskog stakla, što je korisno zimi.

3. Fiat Bravo II

Godine proizvodnje: 2007-2014

blank
Foto: automobili.ba

Pretpostavljeni proračun savršen je za potragu za polovnim Fiat Bravo II. Za 5.000 eura sigurno ćemo pronaći preporučljivi primerak sa uspešnim motorom 1.4 T-Jet (120-150 KS) ili njegovom prirodno aspirisanom verzijom sa 90 KS . Uprkos znatnom naporu varijante sa turbopunjačem, ispada da je izdržljiva i da dobro podnosi LPG (koristi posredno ubrizgavanje goriva ). Problematične su bile samo novije verzije 1.4 MultiAir sa naprednim sistemom upravljanja ventilima, ali one su ugrađene u novije automobile. Ne morate se bojati italijanskih turbodizela (1.6 / 1.9 / 2.0 MultiJet ; od 90 do 165 KS). Ručni menjač sa oznakom M32 (ironično samo u vezi s 1.4 T-Jetom) nije trajan. Elektronika u unutrašnjosti ima svoje hirove. Zaštita od korozije i dostupnost rezervnih delova vrlo su dobri. Kao i kod C4 II, ostaje izbor prostranog hatchbacka sa prtljažnikom zapremine 400 litara. Ali je u svakom slučaju nesumnjivo hrabrije dizajniran od naslednika – Tipo II.

2. Citroen C4 II

Godine proizvodnje: 2010-2018

blank
Foto: automobili.ba

Pet hiljada eura je početni proračun za drugu generaciju C4, ali ima automobila iz prvih godina proizvodnje u slabijim verzijama motora. U slučaju ovog modela, to se može smatrati plusom, jer je kupovina verzije 1.6 THP povezana sa najvećim rizikom – izuzetno problematičnim zbog nakupljanja naslaga ugljenika i kvarova turbopunjača. Nažalost, prirodno aspirisani motori (1.6 VTi) dele sa njima kvarove pogonskog lanca. Takođe imaju česte probleme sa potrošnjom motornog ulja. Iz tog razloga je bolje potražiti 1.6 HDi varijantu koja nije savršena (možda će trebati čišćenje EGR ventila ili regeneraciju DPF-a ), ali je tiho i ekonomično vozilo. Glavni problem C4 II odnosi se na nedostatak karoserijske verzije. Srećom, hatchback već ima veliki prtljažnik (410 l) i nudi prostranu kabinu. Što se tiče Citroena, kvalitet materijala koji se koriste za unutrašnjost pozitivno je iznenađenje.

1. Audi A3 II

Godine proizvodnje: 2003-2012

blank
Foto: automobili.ba

Proračun 5.000 eura vam neće dopustiti da ostavite prostora za popravljanje Audija A3 I , ali po ovoj ceni možete pronaći dobro održavani “dizel”. Ispod haube možemo pronači uglavnom stare benzince 1,6 8V, često sa plinskom instalacijom. LPG u proseku radi u varijantama sa direktnim ubrizgavanjem goriva ( 1,6 / 2,0 FSI ). Kod ovih motora morate uzeti u obzir povećanu potrošnju motornog ulja. Alternativa: 105KS 1.9 TDI , ali pripazite na neispravne BXE i BLS serije. Povremeno možete pronaći i 2.0 TDI, ali upozoravamo na starije verzije PD-a (do 2008. godine, osim verzije 8V sa 140 KS). Uprkos znatnoj starosti, kilometraža još ne ostavlja tragova na kompaktni Audi A3, posebno u savršeno sastavljenoj unutrašnjosti. Sportback sa petora vrata i karoserijom od 4,3 metra jedan je od najboljih predloga za svakodnevnu upotrebu.

Izvor: automobili.ba

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.