fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovni Ford Mondeo Mk 4 (2007-2014) – vodič za kupca

Ford Mondeo treće generacije vrlo je popularan model na tržištu polovnjaka, nudi se u mnogim zanimljivim verzijama motora i tri stila karoserije. Dobar na mnogo načina, iako ima svojih nedostataka. Međutim, to ne menja činjenicu da je po ceni od cca. 5 hiljada eura sjajna ponuda. Problem može biti izbor motora, piše portal automobili.ba.

blank
Foto: automobili.ba

Sam automobil može se uglavnom opisati u superlativima. Izdržljiv, prilično pouzdan i od funkcionalnih karakteristika ima gotovo sve prednosti. Ako vam se sviđa spoljni i unutrašnji dizajn, sigurno ćete biti zadovoljni. Upravljanje je neverovatno, prostranost je vrlo dobra, prtljažnik je prostran – od 540 l u hatchbacku do 555 l u karavanu. Limuzina je najmanje praktična, ali ipak ima 550 l. Ovo je kraj opisa modela, jer je trenutno najveći problem prilikom kupovine izbor motora.

Automobil ima puno manjih nedostataka, uglavnom zbog niskog (tipične za Ford) kvaliteta izrade i proizvodnje. Međutim, to nisu stvari koje zahtevaju šlepu ili ozbiljne popravke. Njihov opis možete pronaći u donjem delu teksta, a ovde ćemo se baviti samo motorima i odabirom najboljeg za vas.

Benzinski motori – kojeg odabrati?

Po nekom nepisanom pravilu očigledan izbor za ovaj model je dizel, jer je najprikladniji za teški, veliki automobil. A ispod haube se nalaze već dokazane HDI jedinice. Međutim, započet ćemo sa benzinom koji sve više dobiva na popularnosti i sve više ljudi traži upravo takve. Oni čine oko 25 posto ponuda, pa je izbor primeraka ograničen.

Istoriju treće generacije Mondea možemo podeliti u dva razdoblja kada je reč o benzinskim motorima. Do 2010. i posle faceliftinga. U prvom su se razdoblju koristili gotovo isključivo atmosferski motori (stara škola – što je veći kapacitet, to je veća snaga). Ni jedina turbo verzija nije bila izuzeta od ovog pravila. Evo raspona motora pre faceliftinga.

 • 1.6 Ti-VCT – snaga 110 i 125 KS
 • 2,0 Duratec – 145 KS
 • 2.3 Duratec – snaga 160 KS
 • 2,5 T – snaga 220 KS

Izbor se čini jednostavan! Zavisno o potrebama, biramo jaču ili slabiju varijantu. I teoretski, to je slučaj, ako ne i činjenica da imamo posla sa polovnim automobilom, a mora se uzeti u obzir i pouzdanost.

Sa tim u vezi, najmanji 1.6 motor loše prolazi, jer ima problema sa sistemom paljenja i hlađenja, što često rezultira i oštećenjem glave. Ovo uopšte nije loša jedinica, ali vredi uzeti u obzir da u teškom Mondeu radi pod većim opterećenjem nego, na primer, u Focusu. Njegova je velika prednost što jedini ne radi sa dvodelnim zamajcem.

Motori 2.0 i 2.3 razvijeni zajedno sa Mazdom savršeni su za ovaj automobil. Imaju čvrste pogonske lance, posredno ubrizgavanje i uz odgovarajuću negu mogu podneti velike kilometraže na LPG (posebno 2.0 FlexiFuel). Problem je regulacija ventila, ali lako ih je progutati, jer one obično troše gorivo (najmanje 8 l / 100 km), posebno 2,3 (preko 11 l / 100 km) zbog konfiguracije sa automatskim menjačem.

Popularnost motora 2.3 je mala, pa je tih jedinica manje na tržištu polovnjaka i to bi vas trebalo potaknuti da se odreknete ugradnje plinske instalacije – za svaki slučaj. A ako vas zanima, vredi potražiti verziju 2.0. Prednost verzije 2.3 je povezanost sa automatskim menjačem i nedostatak dvodelnog zamajca .

Oba prirodno aspirisana motora imaju ponavljajuće, ali manje kvarove, uglavnom povezane sa usisnim sistemom i paljenjem. Vraćanje svega u red nije teško pod jednim uslovom: da mehaničar poznaje motor i zna šta treba učiniti.

Idealan motor za naknadnu ugradnju plinske instalacije je 2,5 Turbo. Sveukupno gledano, to je najbolji motor u ponudi, samo sa dve zamerke koje mogu skupo koštati kod većeg kvara: 5 cilindara i turbo.

Motor koji je dizajnirao Volvo vrlo je izdržljiv, ali pod velikim opterećenjem i zanemaren može se prerano trošiti ili pucanja bloka. Ako se dobro održava, redovno se menja ulje svakih 10-15 hiljada kilometara i efikasan sistem hlađenja, gotovo je odličan i dobro će podneti snabdevanje plinom.

Da rezimiramo – najbolja jedinica Mondea pre faceliftinga je 2.5 Turbo , ali ograničena ponuda i visoke cene primeraka mogu značiti da nećete pronaći automobil koji tražite. Takođe je malo automobila sa motorom 2.3. Tako popularni Mondeo 2.0, poznat mehaničarima, postaje optimalan izbor.

Nakon facelifta, tj. od 2010. godine, paleta benzinskih motora značajno se promenila . Umesto prirodno aspirisanih i 2,5 T, nova porodica EcoBoost – zapravo jako modificirani Duratec motori sa turbo punjačima i direktnim ubrizgavanjem. Od klasičnih su preostali samo atmosferski 1.6 i 2.0. Evo liste:

 • 1.6 Ti-VCT – snaga 120 KS
 • 1,6 EcoBoost – 160 KS
 • 2,0 Duratec – 145 KS
 • 2.0 EcoBoost – snaga 203 i 240 KS

Bez sumnje, 2-litreni stari tip ostaje optimalna jedinica, dok 1.6 Ti-VCT praktički gubi smisao na tržištu polovnjaka. Teoretski. Zaista je sigurnija opcija od 1.6 EcoBoosta i jeftinija za servis, ali sa tako skromnom snagom bolje je odabrati 2.0. Nažalost, 2.0 nakon 2010. godine je puno manje. Dakle, ako razmišljate o ugradnji plinske instalacije, možda ćete otkriti da je jedina održiva opcija u praksi 1.6 Ti-VCT.

Mondeo 1.6 EcoBoost prilično je problematično suditi. Mnogi su vozači zadovoljni, ali mehaničari znaju slučajeve oštećenja motora u relativno kratkom vremenu. Po našem mišljenju, vredi kupiti ovu verziju ako već ima oko 100.000 kilometara, a istovremeno ne previše – najviše 150–180 hiljada kilometara. Sa većom kilometražom, umnožavanje troškova povezanih sa servisom i popravckama može biti previsoko. Kao i u atmosferskom 1.6 Ti-VCT, postoje problemi sa hlađenjem, koji završe sa otkazivanjem glave. Postoje i “povremeni” kvarovi na turbopunjačima i lancem, koji je prilično skupo zameniti.

Pokazalo se da je 2.0 EcoBoost motor izdržljiv i prilično dobar – zapravo je to konstrukcija sa sličnim problemima kao 1.6 EcoBoost, ali manje. Razlog je jednostavan – manje opterećenja. Motor 2.0 EcoBoost savršeno se uklapa u automobil i ne pokazuje znakove umora ni nakon 200.000 pređenih kilometara. Osim toga, takvih primeraka ima mnogo.

U slučaju facelift verzije Mondea Mk 4, izbor je sasvim očit – za jeftinu, ekonomičnu vožnju najbolji je motor lako dostupni 1.6 Ti-VCT, a još bolji 2.0 Duratec, ali ređi. U obe verzije se može instalirati LPG sa dobrim rezultatima. Ako, ipak, vozite na kratkim udaljenostima i ne nameravate napraviti veliku kilometražu, vredi potražiti 1.6 EcoBoost.

Verzija 2.0 EcoBoost najbolja je opcija za dinamičnu vožnju . Izbor menjača manje je važan od same verzije sa 203 ili 240 KS. Jedini automatski menjač PowerShift dostupan od 2010. godine konfigurisan je sa ovim motorom. To je menjač sa duplim kvačilom koji nije loš, ali treba pažljiv servis i ponekad skupe popravke.

Dizel motori – koji odabrati?

Jednostavno ćemo ovaj odabir podeliti na verzije motora, a ne na godine. Počevši od najmanjeg pa do najvećeg dizela, jer je izbor prilično veliki. A ovo je lista:

 • 1,6 TDCi – snaga 115 KS
 • 1,8 TDCi – snaga 100 i 125 KS
 • 2.0 TDCi – snaga 115, 130 i 140 KS pre face liftinga
 • 2.0 TDCi – snaga 140 i 163 KM nakon face liftinga
 • 2,2 TDCi biturbo – 175 KS pre face liftinga
 • 2.2 TDCi – snaga 200 KS nakon face liftinga

Odmah bih naglasio da su svi dizelski agregati, osim 1.8 TDCi, konstrukcije konstruirane zajedno sa PSA. Nije potpuno tačno da nema razlike između TDCi i HDI. Iako je baza francuski motor, Ford se za dodatke pobrinuo prema sopstvenom tehničkom konceptu. Stoga su se, na primer, koristili DPF filteri suvog tipa i relativno često drugačiji sistem ubrizgavanja.

1.6 TDCi najmanji je motor u rasponu. Njegova ogromna popularnost, dobar pristup delovima, niske cene i velika trajnost mogu zaseniti najveći nedostatak, tj. relativno česte kvarove. Uključujući troškove goriva (prosečno oko 6l / 100 km) i osiguranje, to je najekonomičniji dizel u ponudi Mondea. Dobar izbor za ljude koji se kreću na kratkim udaljenostima, jer se brže zagrevaju od većih.

Oni veći uključuju 1.8 TDCi, jedini Fordov dizajn i tehnički najstariji. Ima mnogo problema, uključujući kvarove injektora, mala izdržljivost dvodelnog (plivajućeg) zamajca, sistem pojačanja. Senzori ispadaju, žice se prekidaju itd. Nažalost, to je uglavnom rezultat nemara u servisu. Osećaj je poput beskrajno popravljivog motora, ali postoji i druga strana. To je vrlo izdržljiva struktura i možete je voziti i popravljati unedogled. Retko je da se to ne isplati raditi.

Kome je namenjen ovaj motor?

Pre svega, ljudima koji će pronaći dobro očuvan primerak sa relativno malom kilometražom i nameravaju je koristiti duže vreme i u nepovoljnim dizelskim uslovima (grad, kratke udaljenosti). Plivajući zamajac može se zameniti krutim, a nedostatak DPF-a velika je prednost ove verzije.

U ponudi imamo dvolitrene dizelaše, koji praktično svi pripadaju istoj porodici DW10, poznati po natprosečnoj trajnosti i visokoj pouzdanosti. To su optimalne jedinice za Mondeo, počevši od varijante sa 130 KS. U svakom slučaju, ova i verzija od 140 KS pre face liftinga smatraju se najtrajnijim i najjeftinijim u servisu (za dizel motore), uz jedan izuzetak.

Nakon face filtinga, fokus je bio na boljem čišćenju izduvnih gasova, ali to nije bitno uticalo na ocenu motora. I ovde je jedan izuzetak – nakon faceliftinga korišćeni su izdržljiviji DPF filteri .

Nakon 2010. godine vredi potražiti verzije sa 140 ili 163 konjske snage. To je motor za sve koji traže dizelski motor, ali vredi naglasiti da varijanta od 115 KS ima lošiju dinamiku od snažnije varijante 1.8 TDCi.

Pa kome je namijenjen 2.2 TDCi motor?

Motor 2.2 TDCi često se opisuje kao skuplji za popravku, i to je istina, ali ova se napomena odnosi na bi-turbo motore pre face liftinga. Osim toga, u ovoj je varijantie DPF filter prilično osetljiv, zbog čega je uklonjen u mnogim automobilima. Brizgaljke je jeftino popraviti.

Noviji 2.2 TDCi motor složeniji je u elektroničkom smislu, ali manje problematičan. Ima očito skuplje delove, međutim, ređe se kvare, a zamena jednog turbopunjača košta manje od dva. U konačnici, dobar je predlog za ljude koji žele imati dobre performanse i malu potrošnju goriva, a u smislu dinamike ovaj se motor može tretirati kao alternativa benzinskom 2.0 EcoBoost.

Izvor: automobili.ba