fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovni Clio modeli- NA ŠTA obratiti pažnju

Nakon što je YouTube ekipa Car Throttle publikacije završila sa interesantnim Renault Clio 182 modelom, u potrazi za najboljim jeftinim automobilom, dobili smo bolji uvid u kvalitete ovog malog francuskog četvorotočkaša…

blank
Foto: autoexclusive.rs

Jedan član ovog tima za društvene mreže postao je čak i ponosni vlasnik ove gradske mašine, a svako ko poželi da prati njegove stope, mora da zna nekoliko stvari pre nego što krene u kupovinu nekog od modela popularne linije.

Najraniji primerci francuskog automobila danas su stari po dvadeset godina i gotovo svi su kreirani tokom perioda kada kompanija Renault nije bila preterano poznata po istančanom kvalitetu izrade. Ovi modeli danas su postali dovoljno jeftini i predstavljaju dobar posao na tržištu polovnjaka, a sa tim na umu, vredi napomenuti neke od najvažnijih detalja koje moramo uzeti u obzir prilikom razmatranja kupovine ovakvog automobila.

10. Postoji mnogo varijanti

Između 172 i 182, dve glavne verzije modela ovog popularnog četvorotočkaša, postoji veliki broj varijacija. Za početak, vredi pomenuti 172 Phase I, glavnog prethodnika Clio Mk2 RS linije. Clio opseg imao je svoje osveženje na sredini životnog ciklusa tokom početka novog milenijuma, a ono nam je donelo 172 Phase 2 verziju novog izgleda, neznatno boljeg enterijera i kontrolom klime. Godinu dana kasnije, 2002. godine, lansiran je 172 Phase 2 Cup model sa širom šasijom, Speedline Turini 16 inča velikim točkovima, novim spliterom i većim zadnjim spojerom. Ova varijanta bila je dostupna jedino u Mondial Blue i Iceberg Silver bojama i nije dolazila sa ABS sistemom, piše Autoexclusive.

Godine 2004. na tržištu se pojavila 182 verzija, koja je predstavljala zamenu 172 linije. Dvolitarski F4R motor ostao je isti, ali je dobio novi izduvni sistem i pojačani usisni razvodnik, zadužen za podizanje konjaže sa 170 na 180 kks (kočnih konjskih snaga). Izduvna grana ovih modela poseduje prepoznatljivu duplu centralnu granu, koja se proteže kroz prostor nekada namenjen za odlaganje rezervnog točka. Dodatno, nova serija došla je sa kontrolom krstarenja, klime i proklizavanja.

182 Cup na tržištu se pojavio istovremeno, sa identičnom konstrukcijom široke šasije i Turini točkovima sa 172 Cup modela. U paketu kupci su ovoga puta dobili ABS, kao i opciona Recaro Trendline sedišta. Izbori boja zasnivali su se samo na Inferno Orange i Racing Blue tonovima.

Ultimativna verzija Mk2 RS linije dolazi u vidu 182 Trophy modela. Ovi vrhunski predstavnici predstavljeni su sa istim elementima kao i 182 Cup automobili, ali su Recaro sedišta postala standard, a branici su zamenjeni za stilske verzije kompanije Sachs.

9. Obratiti pažnju na kaiš

Baš kao i sa svakom vrstom automobila performansi, servisna istorija predstavlja ključ modela 172 i 182. Njihov motor je jak i dokle god je rađen redovan mali servis svake godine, ili na 19.000 kilometara, u zavisnosti šta prvo stigne. Tu su još dva ključna elementa u istoriji automobila na koje je važno obratiti pažnju, remen i remenica.

Remenica predstavlja deo varijabilnog sistema otvaranja ventila kompanije Renault i ukoliko automobil postane bučniji kada je zagrejan, verovatno je baš ona propala. Interval za proveru ovog dela predstavlja 115.000 km, ili jednom u pet godina, u najboljem slučaju, ali je veoma korisno zameniti plastični zupčanik kvačila i vodenu pumpu istovremeno.

Za ovo servisiranje naglasili su tropškove između 679 i 905 evra u ovlašnjenom servisu međutim, ukoliko je neko dovoljno mehanički potkovan kako bi to sam uradio, cena pada na oko 340 evra, mada posao koji ovakav servis zahteva nije nimalo lak u prilično skučenom prostoru ispod haube.

8. Enterijeri su loši

Eksterijeri različitih ranijih Clio modela dovoljno su dobro ostarili, ali su putničke kabine podjednako loše u svim varijacijama. Putnički segment izgleda prevaziđeno, pruža jeftin osećaj i prilično je nepregledan. Mesta za sedenje su prilično loše standardizovana, tako da se brojni vlasnici okreću trećoj strani kako bi nabavili posebna sedišta, ili sami uklanjaju rastojanje u standardnim varijantama kako bi ih spustili malo niže.

Svako ko se odluči za modele 172 ili 187 linija, mora imati u vidu ovakve mane i ukoliko ih ne može prihvatiti, jednostavno je potrebno potražiti neki model drugog proizvođača, slične cene i performansi.

7. Brizgaljka goriva strada tokom vremena

Ubrizgivači goriva korišćeni na ovim automobilima slaba su tačka, ali postoji lak način da se odredi kada je promena potrebna. Jednostavna upotreba multimetra i merenje otpora nakon što je automobil bio statičan dan ili dva, predstavlja najbolje rešenje, dok bi aparat u idealnom slučaju trebalo da pokaže 14,1 Ω. Čitanje manje od 13 Ω jasan je znak da je vreme za zamenu, a originalne Magneti Marelli brizgaljke koštaju oko 147 evra.

6. Oštećenja na mestima za dizalicu

Bitna limarijska inspekcija i pregled tačaka za dizalicu u potrazi za bilo kojim oštećenjem, predstavlja ključnu stvar ukoliko prethodni vlasnik nije bio previše pažljiv prilikom podizanja automobila, što često dovodi do slomljenih drenažnih kanala, koji mogu dovesti do skupljanja vode unutar zadnjih krila i izazvati rđu.

5. Tvrdo kvačilo je normalno

Kupci ovih modela ne bi trebalo da budu zabrinuti teškom pedalom kvačila tokom test vožnje, jer je u svim modelima Clio automobila ovakva karakteristika sasvim normalna. Kvačilo je samopodešavajuće, tako da je lako primeniti obična pravila i zaključiti da visoko hvatanje pedale sa redovnim proklizavanjima dolazi kao jasan indikator da ga je uskoro potrebno zameniti. Životni ciklus kvačila veoma je razuman i zavisi od toga kako je automobil vožen, ali najbolje ga je proveriti nakon 96.000 kilometara. Za ovakavu popravku potreban je budžet od oko 800 evra u ovlašćenom servisu.

4. Menjači su slabi

Dok su motori prilično jaki, kada su redovno servisirani i održavani, isto se ne može reći za menjače ovih automobila. Ukoliko treća brzina glasno zapinje i krči prilikom prenosa, kod ovih modela znači da je ogrlica za sinhronizaciju oštećena i isteklo joj je vreme.

U ovakvom slučaju, najbolje je saniranje kvara, što može koštati od 340 do preko 560 evra, što je u suštini cena zamene menjača, ali je i dalje bolja opcija, posebno kada se ima na umu da menjači iz druge ruke mogu doneti sa sobom iste probleme na duže staze, ako ne i odmah.

3. Mali broj opcija za prava poboljšanja

Centralna izduvna grana 182 modela kreirana je od mekog čelika i sklona je truljenju, skupa je za zamenu jedan za jedan i to je čini idealnom za zamenu za model od nerđajućeg čelika. Svi kupci ovih polovnjaka definitivno će poželeti da zamene filtere istovremeno, ako ni zbog čega drugog, onda zbog buke, a pošto se ovde radi o atmosferskom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, ovo ne donosi mogućnost istovremenog dodavanja snage.

Turbo konverzije postoje, ali su one previše skupe i definitivno kvare karakter automobila. Ukoliko je snaga ono što kupac želi, bolje bi bilo da obrati pažnju na standardni model Megan 225, starijeg brata Clio linije, kao početnu tačku.

Čak i poslednje izdanje 182 modela sada ima preko 15 godina, tako da je svim kupcima veoma važno da računaju na zamenu komponenti vešanja, sa akcentom na poboljšanijim varijantama tokom procesa. Ukoliko se radi o kupovini novog kompleta amortizera, važno je imati na umu specifikacije Clio automobila i podatak o tome da li se radi o Cup šasiji, jer razmaci na njenim vešanjima iznose 60, umesto 54mm.

2. Kupovina guma dolazi pre svega

Kao što se sve više naglašava tokom poslednjih dana, ni jedno poboljšanje automobila ne nudi više za uložene pare od dobrog kompleta guma. U svakom slučaju, moramo promeniti gume kad tad, tako da je najbolje opredeliti se za najbolji komplet koji možemo sebi priuštiti. Onda kada sa prosečnog pređemo na premijum model pneumatika, razlika je pre svega u lateralnom prijanjanju, trenju i odzivu prilikom upravljanja automobilom.

Pošto Clio poseduje šesnaestoinčne točkove, nažalost nije moguće staviti Michelin Pilot Sport 4 i Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 gume, na primer. Sa druge strane, Premium Contact 6 model, kompanije Continental ide do šesnaest inča i to bi definitivno trebalo da bude prvi izbor kada je u pitanju mali Francuz. Svako ko poželi nešto od brendova Goodyear ili Michelin u toj veličini, onda su to Eagle F1 Asymmetric 2 ili PS3 modeli guma, ali one nisu toliko nove serije, niti približno impresivne kao one brenda Continental.

Prethodno se odnosi na 182 vrijantu, čije gume dolaze u veličini 205/45/16. Za 172 modele, preporučljive su 195/45/16 gume. Sve ove opcije u kombinaciji sa manjim gumama ne postoje, zajedno sa varijantama srednjeg opsega, a upravo zbog toga se vlasnici ponekada odlučuju za 205 modele guma koje imaju manje mesta ispod rubova.

1. Svim zainteresovanima potrebno je najmanje 2.820 eura i dosta strpljenja

Kompanija Renault prodala je oko 13.000 primeraka 172 i 182 serije kombinovano, ali vreme je ostavilo traga na ovim automobilima. Ovaj hot heč četvotočkaš prešao je u najjeftiniji segment tržišta polovnjaka, a mnoge od njegovih jedinica potpuno su zanemarene, u mnogim slučajevima i slupane. Međutim, danas nije poznat tačan podatak vezan za to koliko 172 Cups varijanti još uvek postoji u voznom stanju na ulicama, sa legalno obavljenim tehničkim pregledom, naravno.

Ono jedinica što je preživelo iz 172 i 182 linija polako nestaje i dani kada su kupci sebi mogli priuštiti jeftin, ali upotrebljiv model, odavno su prošli. Danas, uz malo sreće, za nešto više od 2.700 evra moguće je pronaći čestit Clio automobil iz ovih serija, dok se nešto realnija cifra ipak kreće oko 3.500 evra. Automobili sa Cup oznakom donose nešto više premijum karakteristika, a 182 Trophy varijanta u dobrom stanju može koštati od 8.200 do 13.700 evra.

Izvor: autoexclusive.rs