fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Polovni Audi A6 C7 (2011-2018) – vodič za kupca

Generacija C7 olujno preuzima tržište polovnjaka. Vredi li velika nadoknada u odnosu na stariji C6? Evo mišljenja o polovnom Audiju A6 (C7).

blank
Foto: automobili.ba

Godine: od 2011. do 2018. (facelift 2014.)
Tržišna cena od 2012: od 9,000 eura (mobile.de)
Stopa kvara: prosečna
Verzije karoserije: sedan, karavan
Zapremina prtljažnika: sedan 530l, karavan 565 l

2021. godine najstariji polovni Audi A6 (C7) postaće desetogodišnjaci. Pored ove činjenice, apsolutno je nemoguće klasifikovati ovaj automobil kao zastareli. U poređenju sa prethodnikom (A6 C6), možda ne predstavlja izvanredan iskorak u spoljnim dimenzijama (i dalje je dugačak 493 cm ), ali ima 6 cm duži međuosovinski razmak. U isto vreme, to je poslednji Audi A6, sa klasičnom nadzornom pločom koja se temelji na fizičkim dugmićima i analognim pokazateljima. Nivo opremljenosti skupljih verzija automobila nimalo ne zaostaje, čak i ako je uporedimo sa trendovima koji su trenutno prisutni na tržištu, piše portal automobili.ba.

Kupci verzije C7 imali su puno mogućnosti za personalizaciju automobila odabirom različitih opcija u internet konfiguratoru. Zbog takve politike (koju praktikuje ne samo Audi) , u oglasima praktički ne postoje dva identično opremljena automobila, a broj dostupnih opcija retko se poklapa sa standardnom opremom specificiranom za određenu verziju.

Proizvođač iz Ingolstadta takođe je predložio nekoliko vrsta vešanja (serijski, sportski i vazdušni) i prenos snage – bilo za prednji ili za quattro na sve točkove (preko Torsenovog diferencijala). Uz vrhunski Audi S6 / RS6 (420-605 KS), napuštena je i instalacija automatskih menjača Tiptronic u korist kontinuirano promenljivih menjača Multitronic i S tronic sa duplim kvačilom.

Cena polovnog Audija A6 (C7) i dalje odbija većinu potencijalnih kupaca: početkom 2021. minimalni iznos kupovine iznosio je oko 9,000 eura, ali zapravo je bolje potrošiti oko 12-15 hiljada eura. Zaslužuje li ovaj moderni model premium klase preporuku? Kakva je stopa kvarova ovog još uvek “svežeg” automobila? Pogledajmo mišljenja o polovnom Audiju A6 (C7).

Polovni Audi A6 (C7) – unutrašnjost

Audi je udahnuo malo svežine u kokpit A6 (C7), koristeći složene linije preklapanja elemenata armaturne ploče. Opšta ideja ostala je ista kao i kod prethodnika. Tako imamo posla sa širokom središnjom konzolom, tradicionalnim pokazivačima za volanom i širokom pločom pored ručice menjača sa točkićem za upravljanje multimedijom. MMI sistem sa brojnim funkcijama, uključuje Google, glasovnu kontrolu ili dodatni head-up ekran iznad satova. Postavke sistema Audi drive select takođe se podešavaju putem središnjeg ekrana, uključujući, između ostalog, odabir načina vožnje i rad vešanja. Kod A6 preovladavaju prigušene boje u nijansama crne i sive, često kombinovane sa srebrnim umetcima. Neke verzije imaju završnu obradu od pravog drveta.

Potencijalni vlasnici Audija A6 sa pravom očekuju najveću udobnost putovanja od ovog modela. Nemački automobil trebao bi udovoljiti tim zahtevima, jer nudi prostrana sedišta, često opremljena električnim sistemom prilagođavanja (neki čak i sa uvlačivim delom sedišta). Morate se naviknuti na niski položaj sedenja: automobil je visok samo 146 cm. Povećanje međuosovinskog razmaka (za 6 cm u odnosu na prethodnika) iskorišćeno je pozadi, premda se mora priznati da je Audi A6 uvek pružao višak centimetara u poređenju sa rivalima sa zadnjim pogonom ( BMW serije 5, Mercedes E -Klasa). Prtljažnici nisu samo prostrani ( 530 l u limuzini i 565 l u karavani ), već su i precizno dovršeni, prilagodljivi i opremljeni brojnim svakodnevnim sadržajima (nosači torbi, rešetke za nošenje prtljage).

Polovni Audi A6 (C7) – motori

U verziji C7, Audi je očigledno krenuo prema 4-cilindričnim motorima. Među benzinskim motorima to su bili popularni 1,8 TFSI (190 KS) i 2,0 TFSI (180/252 KS). Oba motora sa turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva. Slična oprema korišćena je i u varijantama V6, osim što je jedna od njih – 2,8 FSI / 204 KS – bila dostupna samo u atmosferskoj verziji.

Zauzvrat, 3.0 TFSI (300/313/333 KS) koristi mehaničko pojačanje, tj. kompresor. Biturbo sistem otišao je isključivo na 4.0 V8 TFSI motore iz Audija S6 / RS6(u njima je razvio 420/450/560/605 KS). Kao zanimljivost vredi dodati da je hibridna varijanta razvijena na temelju 2.0 TFSI, razvijajući ukupno 245 KS (hibrid A6). Ponudu turbodizela dopunjavala su dva common rail motora – 2.0 TDI (136/150/177/190 KS) i 3.0 TDI V6 (190/204/218/245/272/313/320/326 KS). Varijacije veće od 300 dobili su dvostruki turbopunjač i serijsku konfiguraciju sa quattrom i automatskim tiptronicom. Osim 3.0 TDI, otišao je isključivo na Audi S6 / RS6. Vlasnici slabijih verzija morali su se zadovoljiti kontinuirano promenljivim Multitronicom iliS tronic sa duplim kvačilom (ili DSG).

Polovni Audi A6 (C7) – kvarovi, tipične greške

Koncern Volkswagen sastavio je motore Audi A6 (C7) modernizovane tokom godina, oslobođene većine tzv. dečijih bolesti. Ipak, kod nekih je bolje biti oprezan. Govorim o puno voženim 1,8 / 2,0 TFSI (koji i dalje troše neprihvatljive količine motornog ulja ) i 3,0 TDI sa kilometražom većom od 300 hiljada kilometara. To je obično gornja granica veka trajanja razvodnog lanca, koji se kod ovog motora nalazi na strani menjača, što značajno produžuje troškove zamene i izlaže ga dodatnim troškovima.

Iako se trajnost 2.0 TDI CR značajno poboljšao u poređenju sa starijima primercima, kod ovih motora do sada su zabeleženi problemi sa niskom efikasnošću pumpe za ulje. Ipak, upravo je to najbolje razmotriti ako nam je prioritet smanjiti operativne troškove na minimum.

Pouzdanost je snažan faktor prirodno aspirisanog 2.8 FSI (do 2014.). Pripazimo na automatske menjače koji su vrlo popularni u ovom automobilu. Bez obzira na vrstu, gotovo ne zahtevaju održavanje (osim zamene ulja ) samo do određenog vremena, tj. kilometraže 200 hiljada kilometara. U multitronic menjaču, možda će biti potrebno zameniti lanac koji spaja remenice ili hladnjak ulja koji curi. Tronic obično već ima istrošeni komplet kvačila i mehatroniku. Osim ovih bolesti, generaciju C7 muče i problemi sa prednjim svetlima i “elektrika” (ručna kočnica prestaje raditi, središnji ekran).

Polovni Audi A6 (C7) – gdje je VIN broj?

VIN broj utisnut je na desnu bočnu armaturu u blizini desnog amortizera i u kućište nadzorne ploče sa leve strane.

Polovni Audi A6 (C7) – stanje na tržištu

Da biste razmišljali o kupovini Audija A6 (C7), morate imati najmanje 10,000 eura. Dodavanjem još 3,000 eura dobijamo određeni izbor između motora koji nisu 2.0 TDI.

Sa 13,000 eura počinju bolje opremljeni automobili, ali još uvek iz prvih godina. Optimalno za dobro održavani “pre-lifttinga” ili ulazak u Audi nakon modernizacije 2014. godine: 14,000 eura . Najmlađi automobili koštaju dvostruko više. Karavan je malo veći, dok benzinski A6 (C7) ostaje prava “retkost”. Najčešća verzija motora: 2.0 TDI.

Ukratko polovni Audi A6 (C7)

Uzorna završna obrada enterijera, pouzdan quattro pogon i moderna oprema moraju koštati, pa za sada ne vredi pokušavati kupiti jeftini Audi A6 (C7). Sa druge strane, ovaj model se trenutno bori sa najvećim padom vrednosti, nudeći moderne tehničke inovacije i prestiž za razuman iznos (za luksuzni automobil). A6 takođe ostavlja dojam solidnijeg automobila od BMW-a serije 5 (F10), ali i manje prostranog od Mercedesove E-klase.

Izvor: automobili.ba