fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pogledajte koliko košta održavanje Bugattija Chiron

Kad automobil košta 2,5 miliona dolara, jasno je da troškovi održavanja nisu jeftini. Kompanija nudi namenski globalni program usluga za Chirona i Veyrona, ali koliko to sve košta?

blank
Foto: Bugatti

Kako prenosi Jutarnji.hr, jedan entuzijasta Bugattija iz Malezije, Muhammad Al Qawi Zamani, posetio je Bugattijev singapurski salon kako bi dobio detaljne informacije o održavanju Chirona Pur Sport. Troškovi su pretvoreni iz singapurskih u američke dolare, te ne uključuju poreze, naknade za rad, prevoz i putne troškove.

Bugattijev servisni program uključuje tim od 10 visoko obučenih Bugattijevih tehničara koji putuju po svetu i servisiraju Chirone i Veyrone, a za razgovor su dostupni 24 sata dnevno. Prvi servis se radi nakon 14 meseci ili 16.000 kilometara, a počinje zamenom motornog ulja, filtera za ulje, rashladne tečnosti… Cena je 24.979 američkih dolara. Mislite da je to mnogo? Ostanite s nama…

Zamena prednjih karbonskih keramičkih kočionih diskova i kočionih pločica košta 58.952 dolara. Tu je još zamena kočionih tečnosti i ostalih delova kočionog sistema koji će podebljati cifru. Svakih 14-16 meseci još morate da zamenite ultra lagane naplatke koji koštaju 49.958 američkih dolara u kompletu.

Verovatno bi trebalo da promenite i gume svakih 16 do 18 meseci. Ovde imate mogućnosti, ali stvari svakako ostaju skupe. Set Michelinovih guma Pilot Sport PAX ili Michelinovih Pilot Sport Cup 2 XL košta oko 8000 američkih dolara.

Između 42 i 48 meseci vlasništva, menjaju se Garrettovih četiri turbopunjača. Njihova cena iznosi 25.978 američkih dolara. A kad ste već došli na servis, promenite odmah set hladnjaka za vazdušne kanale po ceni od 21.982 dolara, novi rezervoar goriva koji košta 43.963 dolara i paket za podešavanje i kalibraciju motora kako biste izvukli svih 1500 KS (1103 kW) iz 8,0 litarskog quad-turbo W16.

Zamena vetrobranskog stakla košta 59.949 američkih dolara, dok samo metlice brisača koštaju 3797 dolara. Tu je još i boja Chiron Pur Sporta koja košta 55.148 dolara, zbog čega iz Bugattija predlažu ručno pranje pomoću posebne opreme bez mlaznica.

Kad se sve stavi na papir, četiri godine vlasništva Chirona Pur Sporta, uključujući tri zamene ulja, dve zamene naplataka i guma, zamena delova kočionog sistema, kalibracija motora, jedna zamena turbopunjača i rezervoara goriva košta otprilike 477.498 američkih dolara. Imajmo na umu da ova cena isključuje poreze, naknade za rad, prevoz i putne troškove Bugattijevog servisnog tima.

Izvor: Jutarnji.hr