fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pogledajte kako se BMW iX sam vozi tražeći punionicu i parking mesto (VIDEO)

Prema BMW-ovom najnovijem video zapisu, budućnost je mesto gde tihi automobili samostalno krstare gradom ponašajući se na neki način poput ljudi. Time mislimo da će prvo tražiti nešto za pojesti, nakon čega će se istuširati i vratiti na svoje mesto.

blank
Foto: Screenshot YouTube

Međutim, možda to i nije tako, bar ne još neko izgledno vreme. Stvoriti autonomni automobil i testirati ga u kontrolisanim uslovima je jedno, dok je praksa u našem dinamičnom i neočekivanom svetu potpuno druga. Bilo kako bilo, novi BMW iX EV sigurno je trenutno pionir u ovom području, a ovim video zapisom to se želeo i pokazati, piše Jutarnji.hr.

Sve počinje uobičajenim putovanjem u trgovački centar, osim činjenice da vozač ne parkira automobil, već BMW to čini sam. On odlazi do automatizovanog punjača s robotskom rukom. Nakon punjenja, BMW smatra da je vreme za pranje, nakon čega odlazi do obližnje autoperionice.

Nakon što se ‘vozač‘ vraća do garaže, doziva automobil na određeno mesto. IX se polako vraća, sada čistiji i napunjen do 64 posto kapaciteta. Međutim, kao što smo naveli, IX-ova mala avantura snimljena je u kontrolisanim uslovima, na posebnom mestu sa svim vrstama dodatnih senzora i opreme koji pomažu BMW-u. Najveća prepreka i dalje ostaje pred autonomnom tehnologijom – slučajnost.

Izvor: Jutarnji.hr