fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pogledajte kako funkcioniše holandski kružni tok! (VIDEO)

Zanimljiva vest dolazi iz Velike Britanije. Tamo je trebao biti otvoren prvi holandski kružni tok, ali je to odloženo. Novi kružni tok zatvoren je noć pre otvaranja jer je jedan vozač doživeo nezgodu, oštetio stub rasvete za pešake i pobegao.

blank
Izvor: https://www.visordown.com


Kružni tok na Fendon putu u Cambridgeu u Velikoj Britaniji privremeno je zatvoren nakon što je vozač udario stu rasvete i pobegao, navodi se u saopštenju Veća okruga Cambridgeshire.


Kružni tok, koji je koštao tri miliona dolara, daje prednost biciklistima i pešacima nad vozačima, ali zbog nezgode je bio zatvoren na tri dana. Izražena je zabrinutost zbog nedostatka upoznavanja lokalnih vozača s načinom rada kružnih tokova u holandskom stilu. No, Veće Cambridgeshirea insistira na tome da dizajn kružnog toka u ovom slučaju nije kriv.


Kako funkcioniše prvi britanski kružni tok za bicikliste (kružni tok holandskog stila – Dutch-style roundabout)?

Biciklisti na ovakvim kružnim tokovima imaju sopstveni spoljni prsten na kružnom toku u Cambridgeu, s biciklističkim prelazima preko svake od četiri prilazne trake u kontrastno označenoj crvenoj površini. Takođe, tu su i pešački prelazi preko zebre za svaki prilazni put. Vozači moraju ustupiti mesto pešacima i biciklistima kada ulaze i napuštaju kružni tok. Smanjene su i širine saobraćajnih traka na kružnom toku dok su izlazne i ulazne tačke dizajnirane tako da podstiču vozače na usporavanje.

Izvor: automobili.ba