fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pogledajte električni automobil koji pokreće struja dobijena preradom ljudskog izmeta

Deluje kao šala, ali ovo je vrlo ozbiljna priča koja pokazuje da se zaista sve može iskoristiti pa i otpad koji je nama samo – otpad. Pogledajte malo bolje bočnu stranu automobila i biće vam jasno o čemu se radi… Naime, ovo su klasični električni automobil, ali energijom ih ne snabdevaju termoelektrane, nuklearke, solarne elektrane…

blank
Foto: autoevolution.com

Urban Utilities u Brizbejnu želi da otvori novu veliku energetsku priču, piše Revija HAK. Australijska kompanija je odabrala organsku sirovinu kao pogon za svoj prvi SUV s električnim pogonom, a to je ljudski izmet! U proseku čovekove svakodnevne navike mogu da proizvedu dovoljno električne energije da bi automobil mogao da pređe 450 metara. Potrebno je 1000 takvih poseta toaletu kako bi se potpuno napunio rezervoar vozila. Reč je o električnoj Koni koja ima domet 450 kilometara. Ali kako to tačno deluje?

Električna energija za punjenje SUV-a se proizvodi kada se biogas (metan) iz pročišćene otpadne vode dovodi u kombinovanu toplanu i elektranu u postrojenju za pročišćavanje vode u blizini Brizbejna. Više od 330.000 ljudi na jugu i zapadu Brizbejna pomaže u stvaranju goriva svaki put kada odu u WC. U poslednjoj godini je proizvedeno dovoljno električne energije za snabdevanje gotovo 4.000 domaćinstava tokom cele godine.

Ovako pokretani električni automobili, paradoksalno, zaista su čisti, da čistiji ne mogu da budu.

Izvor: Revijahak.hr