fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pogledajte da li električni auto na 1600 km dugom putu može da bude brži i jeftiniji od benzinca? (VIDEO)

Uprkos jakoj konzervativnoj struji, električni automobili su svakim danom sve popularniji i konkurentniji, kako cenom tako i performansama.

blank
Screenshot: YouTube

Kako bi u praksi uporedio karakteristike električnog automobila i onog pogonjenog fosilnim gorivom, Youtuber Marques Brownlee je krenuo na put dug 1600 km kroz SAD, i to u tri različita automobila. Audi Q5 pogonjen benzinom je bio referenca, a onda je isti put odradio u Tesli Model S Plaid i Ford Mustangu Mach-E, piše Index.hr.

S napunjenim automobilom je krenuo iz Njujorka i uputio se u Lejk Plasid i zatim sve do Nijagarinih vodopada. Audi je jednom stao zbog punejnja, dok se Tesla zaustavljao tri puta na superchargerima. Konačno, Ford je imao problema jer neki punjači nisu radili pa je vozio dužom deonicom i šest puta stajao na punjaču. Audi je put odradio za 11 sati i 8 minuta, a Teslina limuzina je stigla 47 minuta kasnije. Fordu upisuju kašnjenje od pet i po sati.

Drugi dan je bio predviđen za povratak. Audi stiže za 7 sati i 21 minut s jednim punejnjem, a Tesla sa samo 44 minuta zaostatka uz tri punjenja. Fordu je trebalo dodatnih sat i po i dva zaustavljanja na punjenju.

Kad se sve sumira, Audi je bio najbrži s putem odrađenim za 18 sati i 29 minuta. Tesla Model S Plaid stiže sat i 32 minut kasnije, a Fordu je trebalo dodatnih 6 sati i 35 minuta, pre svega zbog manjkavosti mreže punjača. Sa strane troškova Audi je potrošio 84.79 dolara na gorivo, Tesla 66.35 dolara USD na struju, a Ford najmanje, 61.25 dolara.

Nakon ovog puta Marcus je zaključio da je najveća prednost Tesle odlična mreža punjača, kao i infotainment koji optimalno savetuje najefikasniji način vožnje do odredišta.

Izvor: Index.hr