fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pogledajte crash test novog Jeepa koji je završio na krovu (VIDEO)

Američki Institut za sigurnost saobraćaja na putevima (IIHS) je objavio video koji pokazuje model Jeepa u nizu crash testova, a u jednom je završio na krovu, i to dvaput.

blank
Foto: nezavisne.com

Radi se o Jeepovom modelu Wrangler koji se u testu sudara sa predmetom manje veličine, gde automobil na čvrstu prepreku nailazi samo jednom stranom, brzinom od 64 km/h.

I kao što to biva, u takvom sudaru se prednji kraj vozila deformiše, a prodor energije udarca neretko završava u kabini. Ovdje je Jeep apsorbovao energiju, ali se potom i prevrnuo. Kako se to nikada nije dogodilo u istoriji crash testova ove organizacije, test je urađen ukupno tri puta. U jednom je učestvovao čak i Fiat Chrisler kao partner sa svojom procedurom testa, a Jeep je svejedno kapitulirao opet završivši na „leđima“.

Zanimljivo, IIHS je svejedno dao Jeepu prolaznu ocenu. Kažu kako je Jeep inače dobro izdržao sve sudare zadržavši prostor u kabini oko vozača sigurnim, uz dobro kontrolisanu kretnju testne lutke. Naglašavaju da prevrrtanje vozila u određenim situacijama može dovesti do dodatnih povreda pa je zbog toga i konačna ocena smanjena sa „good“ na „marginal“. Naime, u vozilima poput Wranglera, gde se nudi verzija bez tvrdog krova, postoji velika opasnost da putnici u prevrtanju ispadnu.

Redukcija ocene je posledica prakse prema kojoj je prva ocena „good“ (dobar) dana na osnovu snimka crash testa koje je FCA dao na uvid IIHS-u. Pogađate, u tom testu Jeep se nije prevrnuo.

U ranijim testovima američki NHTSA je dao četiri zvezdice, dok je europski EuroNCAP bio puno stroži dodelivši tek jednu zvezdicu.

Izvor: nezavisne.com