fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PODCENJENI polovnjaci koje možete kupiti po povoljnoj ceni

Znate li za ove automobile? Činjenica je da nikada nisu napravili vrtoglavu karijeru, ali retrospektivno gledajući su se pokazali puno boljima od mišljenja koja kruže o njima. Danas su ovi automobili na tržištu polovnih jeftiniji od popularnih konkurenata, ali u mnogim slučajevima nisu lošiji od njih. Evo naše liste pet polovnih automobila koje možete kupiti po povoljnoj ceni.

1. Alfa Romeo 159

blank
Foto: automobili.ba

Alfa Romeo ima obožavatelje koji se trude ali i veliku skupinu onih koji se redovno podsmevaju ovoj marki i uzimaju je kao predmet zafrkancije. Mora se ipak priznati da ova marka već dugi niz godina radi na svojoj reputaciji, praveći neobične, ali vrlo brze automobile. Nažalost, lepa Alfa Romeo 159 nije se mogla nositi sa brojnim problemima. Svi su je voleli i još je uvek vole, ali većina vozača je zaobilazi u širokim luku zbog straha od kvarova. Danas cena Alfe Romeo 159 sa euro 5 normom izduvnih gasova u Nemačkoj kreće od 6000 eura što je za ovakav automobil simboličan iznos. Retrospektivno, ispada da iako 159 nije savršena, po kvarovima se ne ističe u odnosu na konkurenciju. A u slučaju dizelskih verzija, može se reći da ima manje problema nego konkurencija. Preporučujemo motore JTDm: 1.9 (150 KS), 2.0 (136 i 170 KS) i petcilindrični 2.4 (200 i 210 KS). Benzinci 1,7 TBi.

2. Fiat Bravo

blank
Foto: automobili.ba

Reč je o još jednom Fiatovom modelu koji vozači nisu cenili, ali potpuno pogrešno jer se pokazao kao prilično uspešan automobil. Uprkos povoljnoj ceni i povratku na staro ime, Bravo nije postigao tržišni uspeh. Istina je da ni ovaj automobil nije bez problema prebolovao dečije bolesti. U početnom periodu pojavljivali su se problemi sa elektrikom, pojavilo se dosta neispravnih klima uređaja, ali sve ovo spašava činjenica da automobil nije skup za održavanje. Savetujemo vam da izbegavate M32 6-stepeni ručni menjač (1.4 t-Jet i 1.9 Multijet). Preporučujemo 1.9 JTD motore  i verzije 1,4 T-Jet sa 120 konjskih snaga – motor dobro funkcioniše sa naknadno ugrađenim plinskim instalacijama.

3. Seat Exeo

blank
Foto: automobili.ba

Exeo je u stvari Audi A4 B6. Dokazana tehnika, udobno vešanje, dobro rukovanje, ali u vreme dolaska ovog modela na tržište, tehnika i unutrašnjost izgledaju prilično zastarelo. Nakon nekoliko godina prodaje, videlo se da to ipak i nije bila tako dobra ideja. Exeo se nije dobro prodavao. Međutim, danas je zanimljiv predlog tržištu polovih automobila sa proverenim motorima sa niskim stepenom opasnosti, uključujući senzacionalni 1.8T benzinski motor.

4. Citroen C5

blank
Foto: automobili.ba

Citroen C5 II kao i laguna III bili su veoma genetski opterećeni. Prethodnik je bio udoban, ali prilično kapriciozan. Ovde je najveća briga hidropneumatsko vešanje. Potencijalni kupci plaše se skupih popravaka. Međutim, istina je da rukovanje tim vešanjem nije tako skupo. Sa druge strane, u ovom je modelu postojala verzija sa klasičnim vešanjem (opruge i amortizeri). Bolje je izbegavati 1,6-litarske benzinske (s turbo ili bez) i bolje se usredotočiti na 1,8-litarske i 2,0-litarske benzinske motore ili eventualno nepotrošene dizelske motore.

5. Fiat Croma

blank
Foto: automobili.ba

Croma je automobil kojeg je teško kvalifikovati za bilo koji segment. To ne menja činjenicu da se radi o prostranom i praktičnom automobilu. Takođe je vredno napomenuti da je ovo jedan od bolje napravljenih Fiata u istoriji italijanske marke. Nedostatak prestiža marke i … previsoka cena stajali su ga puta ka uspehu. Danas je to zanimljiva alternativa porodičnim automobilima poznatih konkurenata po vrlo povoljnoj ceni. Tipični propusti su: nestabilno zadnje vešanje i kvarovi servo upravljača. Dobra vest je da se ne morate brinuti zbog niske popularnosti ovog modela – mnogi delovi su zajednički sa popularnom Opel Vectrom C, što značajno smanjuje operativne troškove. Automobile je najbolje potražiti nakon modernizacije i sa 1.9 JTD / 150 KS.

Izvor: automobili.ba