fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Počinje proizvodnja Koenigsegga Jesko, svi planirani primerci već odavno rasprodati

Jesko je u formi prototipa publika premijerno videla 2018. godine na Sajmu automobila u Ženevi, nosi ime oca osnivača švedske automobilske kompanije i trebalo bi da ponese titulu najbržeg Koenigseggovog automobila.

blank
Foto: Koenigsegg

Uoči početka proizvodnje modela Jesko, koji će specijalisti u Koenigseggu napraviti u samo 125 primeraka, u švedskoj automobilskoj kompaniji na čijem čelu je Christian von Koenigsegg objavili su fotografije predprodukcijske verzije čija narandžasta boja karoserije treba da podseti na model CCX iz 2006. godine.

U Koenigseggu kažu da je naslednik modela Agera RS (koji je razvio 458 km/h) na simulatorima bez problema stigao do 531 km/h, a nakon najavljenih pokušaja „uživo“ znaće se da li će američki automobil SCC Tuatara i dalje ostati na vrhu liste najbržih automobila koji se mogu registrovati i koristiti na javnim putevima.

Do tada, za poslednji Koenigseggov model s kojim u Ängelholmu razmišljaju o obaranju brzinskih rekorda kupci su morali da izdvoje najmanje 2,41 miliona evra (koliko košta model bez dodatnih opcija), a cena za Jesko u verziji Absolut iznosi 3,38 miliona evra.

Zauzvrat će dobiti „lovački avion“ za dve osobe s centralno smeštenim 5,0 litarskim biturbo V8 motorom koji u kombinaciji sa E85 gorivom razvija 1.624 KS i 1.500 Nm najvećeg obrtnog momenta, a za čiju je distribuciju na zadnju osovinu je zadužen Koenigseggov 9-stepeni automatski menjač. Čekamo rezultat pokušaja obaranja aktuelnog brzinskog rekorda.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com