fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Peugeot 405 je u Iranu još uvek dostupan kao novi automobil za 7.800 evra

Ako ste ljubitelj klasika iz 1980-ih, ova vest će vam se svideti. Legendarni Peugeot 405, francuska limuzina koja se u Evropi prodavala između 1987. i 1997. godine, i dalje je dostupna po vrlo pristupačnoj ceni u drugim delovima sveta, i to kao novi automobil.

blank
Foto: Peugeot

U Iranu možete otići do ovlašćenog trgovca i kupiti francuski klasik za samo 7.800 evra, piše Jutarnji.hr. Jasno je da se polovni 405 mogu pronaći za još manju cenu, ali novo je novo. Tamo ga sastavlja kompanija Iran Hodro, pri čemu se zadržava tradicionalna unutrašnja oprema. Dostupna su dva atmosferska benzinca: 1,8 litarski SOHC od 101KS i 1,6 litarski sa 16 ventila od 109KS.

Bez obzira za koju verziju se odlučite, tu je petostepeni manuleni menjač, pri čemu na snažnijoj možete odabrati i četvorostepeni automatik. Iranski asortiman uključuje dve verzije i što se tiče paketa opreme. To su jeftinija i luksuznija verzija pod imenom Pars. U poređenju s evropskim modelom, branici i neki drugi detalji karoserije su promenjeni, a do prošle godine postojala je i još luksuznija verzija – Pars ELX.

S obzirom na to da Iran nije poznat po odličnim putevima, kladimo se da su ovi automobili čvrsti i sposobni da izdrže i najzahtevnije tretmane, mehanički i u pogledu šasije. Međutim, ako sada poželite da naručite jedan primerak, moraćemo vas razočarati. 405 nije odobren u EU zbog ekoloških i sigurnosnih razloga.

Izvor: Jutarnji.hr