fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET znakova koji otkrivaju da je auto udaren, a prodavac to pokušava da prikrije

Uvek postoji način da saznate sve što prodavac pokušava da sakrije.

Ponekada je veoma važno da znamo kada je trenutak da se okrenemo i odemo.

blank
Foto: Pixabay.com

A jedan od tih trenutaka je onaj kada pomislite da je polovni auto koji planirate da kupite bio u nekom sudaru.

Teško je učiniti da udaren auto izgleda dobro, ali to ipak ne sprečava brojne prodavce da pokušavaju.

Na svu sreću, na kolima postoji nekoliko stvari koje će vam istog trenutka reći da nešto nije u redu, ma koliko se neko trudio da to sakrije.

1. Boja na čudnim mestima

Prodavci koji žele da vas prevare u žurbi će uraditi sve što mogu da sakriju probleme sa limarijom, ali baš zbog te brzine iza sebe ostaviće i jasne tragove toga da je auto bio udaren.

Ako se boja na određenom mestu ne poklapa po sjaju i teksturi sa farbom na ostatku auta, prodavac sigurno nešto krije.

Posebnu pažnju obratite na boju oko šarki vrata i branika jer su to mesta čije prefarbavanje zahteva više vremena i novca. Ako pronađete različite boje na vozilu, uvek pitajte prodavca zašto su one tu.

U slučaju da ne dobijete odgovor koji želite, ne kupujte auto.

2. Delovi se ne poklapaju

Paneli vrata, branici i poklopac gepeka bi trebalo da se savršeno ravnaju sa kolima i svi razmaci bi trebalo da budu jednaki i proporcionlani jedan drugom.

Ako naiđete na neki deo koji se ne poklapa ili nije u ravni sa ostatkom automobila, posebnu pažnju obratite na taj deo.

Proizvođači provode puno vremena kako bi se postarali da se sve na automobilu poklapa i ravna. Ako nešto ne izgleda kako treba, onda za to postoji razlog.

3. Napuklo staklo

Pukotine na šoferšajbni, posebno ako su u uglu i podsećaju na paukovu mrežu, mogu da budu jasan znak da je automobil bio učestvovao u sudaru.

Bez obzira na uzrok, ovo je ozbiljan problem koji treba odmah da se reši.

4. Farovi

Skoro svi moderni farovi napravljeni su od plastike. I dok to štedi težinu, sada na putevima imamo sve više automobila sa zamagljenim „očima“.

Ako posmatrate vozilo, i jedan far je bistriji i čistiji od drugog koji je žut i zamagljen, budite oprezni jer to može da bude znak da je auto bio u sudaru. U tom slučaju podignite haubu i iznutra pogledajte da li ima još nekih tragova sudara.

5. Proverite gume

Za ovo morate da se spustite na kolena. Ako šara izgleda nejednako, razlog za to može da bude šteta koju je pretrpela šasija i točkovi nisu poravnati.

A kada ste već tu, pogledajte i donji deo auta. Bilo kakve promene na šasiji koje odudaraju od ostatka mogu biti znak brzog prikrivanja nekog problema.

Izvor: Telegraf.rs