fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Pet zlatnih pravila za kupovinu polovnog automobila

Prošle godine širom sveta je prodato čak sedam puta više polovnih automobila u odnosu na broj novih, a potražnja za korišćenim vozilima ne prestaje da raste, piše Telegraf.

blank
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ovih pet saveta vam mogu biti od pomoći pri kupovini polovnih vozila:

1. Ne kupuje „na slepo“

Automobil nije obična roba koju poručujemo preko interneta. Važne karakteristike ne mogu se zapaziti golim okom, pa fotografije na sajtovima za prodaju vozila često zbunjuju kupce. Upoznajte prodavca pre nego što kupite vozilo, a onda ga isprobajte. Probu obavite u prisustvu automehaničara, jer će vam ukazati na eventualne probleme kada je reč o kočnicama, upravljaču, amortizerima i motoru.

2. Budite oprezni kod uvezenih automobila

Smanjeni broj prodaje dizelaša izazvao je drastične promene na tržištu polovnih vozila. Modeli koji u Francuskoj ne pronalaze kupca masovno se transportuju u srednju i istočnu Evropu gde ekološki propisi nisu tako rigorozni. Suprotno tome, raste tražnja za novim vozilima sa benzinskim motorima. Istorijat ovih automobila nije moguće sa sigurnošu proveriti.

3. Birajte proverene marke

U istraživanju koje je objavljeno 2016. godine skoro svaki drugi polovni automobil nije kupljen kod ovlašćenog prodavca. Pooštrena kontrola je uticala da se situacija tokom protekle tri godine promeni nabolje ali su podaci i dalje alarmantni. Istraga organizacije za kontrolu potrošnje u Velikoj Britaniji pokazuje da su primećene brojne prevare prilikom kupovine kod pojedinačnih prodavaca. Ako se odlučite za kupovinu polovnog vozila najpre pogledajte automobile renomiranih proizvođača koji su za ovakav vid prodaje sertifikovani i uključuju garanciju, poreklo i detalje o servisu.

4. Proverite istoriju vozila

Prvi dokument koji bi trebalo zatražiti jeste servisna knjižica. U njoj su evidentirane sve mehaničke intervencije – poseta servisu, zamena ulja, guma, diskova, akumulatora, kvačila. Ukoliko je prodavac ne poseduje, zatražite broj šasije. Tada kontaktirajte proizvođača koji ima pristup nacionalnom registru. Saznaćete sve relevantne podatke pod uslovom da su zvanično registrovani.

5. Obratite pažnju prilikom plaćanja

Prevara se ne odnosi samo na stanje autoobila. Razijene su strategije za uzimanje novca, a potom prodavac nestane bez traga. Čak trećina Franuza koji su kupili polovni automobil prijavili su prevaru tokom jednog istraživanja. Oko 23 odsto kupaca polovnih vozila prijavilo je skriveni kvar, a 13 odsto lažne podatke prodavaca kod kojih su kupili vozilo, piše en24.news.

Izvor: Telegraf.rs/N.N.