fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET polovnjaka iz srednje klase koji mogu preći više od 500.000 kilometara!

Pored čestih najava kraja srednje klase, polovnjaci se ipak dobro drže. Vozači i dalje traže prostrane, udobne automobile D-segmenta koje pokreću ekonomični i izdržljivi dizel motori. Ponuda na evropskom tržištu je velika. Moramo se samo čuvati neispravnih motora čiji su kvarovi povezani sa znatnim troškovima, pišu automobili.ba.

blank
Foto: automobili.ba

5. Peugeot 508 I 2.0 HDI

Peugeot 508 prve generacije proizvodio se od 2010. do 2018. godine. Tržišni konkurent VW Passata ponuđen je kao limuzina i funkcionalni karavan. Dinamički izvučeno telo nema problema sa korozijom. Unutrašnjost nudi dovoljno prostora za četiri odrasle osobe, kojima mogu koristiti dvozonska klimatizacija, CD i MP3 radio, navigacija, “potpuno električni paket” i niz sigurnosnih sistema. Kvalitet završne obrade je prosečan za klasu.

Najpopularniji dizel motor u asortimanu 508 je 2.0 HDI. Oko 7.500 eura omogućiće vam da kupite primerak pre facelifta, pogonjen motorom snage 140 ili 163 KS. Motor koristi turbopunjač promenljive geometrije i common-rail direktnno ubrizgavanje. Vek trajanja od 400-500 hiljada kilometara nije problem.

4. Mazda 6 III 2.2 Skyactive-D

Uz malo sreće, kupićemo treću generaciju Mazde 6 iz početnog proizvodnog razdoblja. Model koji se još uvek proizvodi dostupan je od 2012. godine kao limuzina i karavan. Upadljiva karoserija ima mali problem sa korozijom. Unutrašnjost izrađena od izdržljivih materijala izgleda puno bolje. Četiri odrasle osobe mogu pronaći dosta prostora na prednjim i zadnjim sedištima. Na raspolaganju imaju automatski klima uređaj, navigaciju, putni računar i kožne presvlake.

Jedini dostupni 2.2 Skyactive-D dizel ima snagu od 150 ili 175 KS. Kad se pravilno servisira, ispada da je trajan nažalost, cene rezervnih delova često su veće od konkurencije.

3. Alfa Romeo 159 2.0 JTD

Za 7.500 eura lako možemo pronaći Alfu Romeo 159 iz poslednjih godina proizvodnje u izvrsnom stanju. Italijanska srednja kategorija proizvodila se kao limuzina i karavan od 2005. do 2011. godine. Bezobrazno dizajnirano telo pokazuje male probleme sa korozijom. Nažalost, veliki nedostatak modela je njegova skučena unutrašnjost. Čak i mnogi kompakti nude više prostora. Kokpit je okrenut prema vozaču. U kabini obično nalazimo klima uređaj, sportska sedišta, kožne presvlake, navigaciju, krovni prozor i tempomat.

Dostupan je bio i pogon 4×4. Mehaničari preporučuju 2.0 JTD dizel sa 136-170 KS. Pogodan je za vožnju teškog, ali ne baš velikog automobila. Plus za trajnost i relativno razumno rukovanje sadržajem rezervoara za gorivo.

2. Volvo V70 III 2.4 D

Zanimljiv predlog za ljude koji traže automobil sa odličnim dizel motorom je Volvo V70 III. Švedska ikona proizvodila se od 2007. do 2016. godine. Oko 7.500 eura dovoljno je za kupovinu primerka sa početka tržišne karijere. Volvo nema problema sa korozijom. Unutrašnjost je takođe izvrsnog kvaliteta, bez naznaka stvarne kilometraže. V70 lako prima četiri odrasle osobe i, što je zanimljivo, deli podnu platformu sa Fordom Mondeom IV. U unutrašnjosti ćete pronaći automatsku klimu, navigaciju, niz aktivnih sigurnosnih sistema, kožne presvlake i pogon 4×4.

2.4 D petocilindrični dizel sa 163 do 215 KS je impresivan. Važno je redovito menjati ulje.

1. Mercedes C-klase W204 2.1 CDI

U periodu od 2007.-2014. godine Mercedes je nudio C-klasu treće generacije-W204. Ovaj put je kvalitet zaštite od korozije značajno poboljšan. Unutrašnjost je izrađena od kvalitetnih materijala. Plastika i presvlake mogu dugo izdržati neoštećeni. U sedištima ima dosta mesta, ali samo niski ljudi mogu udobno sediti na zadnjim sedištima. Lista dodatne opreme, kako i priliči Mercedesu, vrlo je dugačka. Uključuje, između ostalog, automatski klima uređaj, pogon 4×4, automatske menjače, navigaciju, putni računar i kvalitetan zvučni sistem.

Četverocilindarski dizel motor 2.1 CDI sa 120 do 204 KS vrlo je popularan među vozačima. U svakoj varijanti uverava svojom dinamikom i štedljivim karakterom.

Izvor: automobili.ba