fbpx

Zanimljivosti o automobilima

PET neuništivih Audi motora – najbolji motori godinama!

Ispod haube Audijevih automobila možete pronaći mnogo vrlo izdržljivih motora koji često nude i veliku snagu. Predstavljamo one koji su vrlo popularni na tržištu polovnih.

Da bismo izbegli nesporazume ili negativne komentare, dodajmo i to, da je među motorima proizvedenim u poslednjih 20 godina sve teže pronaći stvarno “oklopljene” motore koji će hrabro podneti servisni nemar, a zahvaljujući jednostavnoj konstrukciji, takođe će retko trpjti ozbiljne kvarove. To nije samo rezultat rastućih ekoloških zahteva. Očekivanja vozača takođe su važna, računajući na motore koji bolje usklađuju dobru dinamiku sa malom potrošnjom goriva. Da bi ispunili takav hir, inženjeri moraju povećati napor i koristiti ostale elemente opreme motora.

5. Audi 2.0 TFSI, poznat i kao 2.0 Turbo, 2.0 T-FSI ili 2.0 Turbo FSI

blank
Foto: automobili.ba

Puno je lošeg rečeno i napisano o motorima 2.0 TSI/TFSI. To je uglavnom rezultat velike potrošnje ulja, najčešće zbog istrošenosti loše konstruisanih klipnih prstenova. U nekim automobilima potrošnja ulja premašuje 1,5 l/1000 km! Fenomen se odnosi na motore 2.0 TFSI iz porodice EA888, koji su debitovali 2008. godine. Prva verzija ovog motora sa direktnim ubrizgavanjem debitovala je 2004. godine i pripada porodici EA113, što znači da je daleki rođak vrlo uspešnog motora 1.8 T. U slučaju motora EA113, preporuka za upotrebu goriva je Pb98, što povećava operativne troškove. Motor EA113 ima pogon sa kaišem, što je mala prednost. Motor 2.0 FSI Turbo EA113, poznat i kao T-FSI ili TFSI, naravno, nije bez nedostataka. U njegovom slučaju su mogući kvarovi pumpe visokog pritiska za gorivo ili abrazija bregastog vratila . Pri velikoj kilometraži takođe će biti potrebno ukloniti naslage iz ulaznih kanala. Troškovi uklanjanja ovih nedostataka i dalje će biti niži od obnavljanja novijeg motora koji ima problem sa uljem (osim generalnog remonta celog motora, a možda će biti potrebno ukloniti naslage ulja sa unutrašnje strane). Pažnja! Nemoguće je stvoriti jasan i sažet vodič za datume zamene motora 2.0 TFSI EA113 na motore EA888. Postupak je tekao glatko i zavisio je ne samo o modelu već i o njegovoj verziji. Uprkos činjenici da je započeo 2008. godine, Audi TTS 2014. nastavio je korisiti stariji motor EA113, dok su slabije verzije imale motore EA888.

4. Audi 1.6 TDI – dostojan naslednik legendarnog 1.9 TDI

blank
Foto: automobili.ba

1.9 TDI PD dizel, visoko cenjen na tržištu polovnih, počeo se zamenjivati 2009. godine sa motorom 1.6 TDI CR, koji se temeljio na motoru 2.0 TDI CR. Vredno je znati da je motor 1.6 TDI imao dve generacije. Stariji je označen kodom EA189, a noviji EA288, debitovao 2012. godine. Namenjen je modelima na MQB platformi, ali je sukcesivno instaliran i u starije automobile. Motor 1.6 TDI pruža performanse uporedive sa motorom 1.9 TDI, ali je ekonomičniji. Zahvaljujući Common Rail sistemu, motor radi tiše i sa manje vibracija od 1.9 TDI. Uprkos prilično složenim dodacima (Common Rail sa piezoelektričnim mlaznicama, EGR , filter čađi) 1.6 TDI pokazao se vrlo trajnim. Delom je to posledica još uvek relativno suzdržane konstrukcije – na primer, 1.6 TDI EA189 ima pritisak ubrizgavanja od 1.600 bara, dok u 1.6 TDI EA288 – 2.000 bara. Motor koji je Audi instalirao u A1 i A3 II, takođe je podložan tuniranju, što je u slučaju kompaktnijeg modela čak i preporučljivo – dinamika koju pruža 90 ili 105 KM je loša. Korisnici Audija sa motorima 1.6 TDI EA189 najčešće se žale na kvarove na opremi – uključujući DPF i dvostruki zamajac. Takođe, potrebno je koristiti kvalitetnije gorivo,  kao i menjati DPF filter na manje od 180.000 pređenih km.

3. Audi 1.9 TDI – najpoznatiji turbodizel

blank
Foto: automobili.ba

Istorija motora 1.9 TDI neraskidivo je povezana sa Audijem. Legendarni motor od 90 KS debitovao je 1991. godine pod poklopcem Audija 80 B4.

Relativno jednostavna konstrukcija, gotovo neosetljiva na kvalitet goriva I bez problema prelazi stotine hiljada kilometara. Tokom 1999. godine ponudu je upotpunio motor 1.9 TDI PD sa jedinstvenim mlaznicama – sa manjom potrošnjom goriva, više snage I obrtnog momenta, ali smanjenom kulturom rada i nešto manjom trajnosti. Motor je uzastopno evoluiran, as različitim parametrima i priborom, a koristili su gotovo svi Audijevi modeli (od A3 do A6) do 2009. godine (zavisno o modelu, u različito vreme ga je zamenjivao motor 1.6 TDI). Trenutno se kupovini Audija sa motorom 1.9 TDI treba pristupiti selektivno, jer su mnogi svoje najbolje dane ostavili iza sebe. Ušteda na servisiranju i ogromna kilometraža, kod mnogih automobile su učinili svoje. Sa druge strane, većim ulaganjem u regeneraciju, dobijate motor koji troši 5 l/100 km, koji će se relativno jeftino servisirati, ali neće podlegati savremenim propisima o emisiji izduvnih gasova.

2. Audi 2.0 TDI CR – ispravljena verzija preskakanja paljenja

blank
Foto: automobili.ba

Dizelski motor ispod poklopca nije uvek prednost, kako su saznali korisnici Audija sa motorom 2.0 TDI PD EA188, u kojima su ubrizgavači otkazali, glave pucale… motor 2.0 TDI CR sa Common Railom mnogo je trajniji. Uveden na prelaz između 2007. i 2008. godine, motor 2.0 TDI CR je uspešan i kulturan – konstrukcija bez velikih mana. Mnogi polovni Audiji, koji dolaze iz Nemačke, često dolaze sa kilometražom većom od 300-400 hiljada kilometara, što otvara put nepoštenim trgovcima da manipulišu očitavanjem brojača kilometara. Prilikom proračuna treba uzeti u obzir stanje zamajca, EGR-a , DPF-a , turbopunjača i mlaznica (piezoelektrične). Preporučujemo motor 2.0 TDI CR u kombinaciji sa manuelnim menjačem, jer će Mutitronic ili S-tronic mjenjač sa dvostrukim kvačilom pre ili kasnije trebati skupu popravku.

1. Audi 3.0 V6 TDI – samo za hrabre

blank
Foto: automobili.ba

Nakon ne baš uspešnog motora 2.5 V6 TDI VP, Audi je krenuo sa motorom 3.0 V6 TDI CR (204-240 KS) iz porodice EA896 koja je predstavljena 2004. godine, a koja je evoluirala u EA897 nakon 2010. godine. Svaka varijanta motora 3.0 V6 TDI ima ugodan zvuk, visoku kulturu rada i ogromnu rezervu snage. Tada ne bi trebalo čuditi da su ovi motori ugrađivani I u druge brendove, uključujući Porsche. Uz razumnu vožnju, motor V6 može vas iznenaditi malom potrošnjom goriva – imao je reputaciju uspešnog od samog početka i nije stvarao neočekivane probleme. Međutim, ne treba zaboraviti da su kupovinu takvog automobila odabrali ljudi koji često putuju na velike udaljenosti. Rezultat je velika kilometraža i rezultujuće trošenje mlaznica, pumpe visokog pritiska, turbopunjača, zamajca I drugih komponenti, koje nisu jeftine i nije ih uvek lako nabaviti. Najslabija tačka motora 3.0 V6 TDI je složen lanac (prva verzija motora ima četiri lanca), koje će možda trebati zamenu nakon otprilike 300.000 kilometara. Operacija nije jeftina i ne treba pretpostaviti da se može izbeći. U svakom slučaju, automobile sa takvim motorom pripada premium klasi, pa su i troškovi održavanja na premium nivou. Ipak, ako se odlučite za kupovinu polovnog automobile sa motorom 3.0 V6 TDI i ako ste svesni potencijalnih troškova, tada je to dobar izbor.

Izvor: Automobili.ba